Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flytta hemifrån? 5 tips du bör ha koll på

Från 2019
Bild på en bostad med en hylla och en gitarr.
Bildtext Håll reda på vad du behöver veta innan flytten med hjälp av våra tips!
Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson

Det är högsäsong på hyresmarknaden. Antagningsresultaten till högskolorna har kommit och många ska flytta hemifrån för första gången. Det kan vara svårt att hitta en lägenhet, men det är inte det enda du måste tänka på innan du kan flytta hemifrån.

1. Hur hitta en lägenhet?

Om du är studerande kan du ansöka om studiebostad. Det finns en stiftelse som hyr ut studiebostäder på alla större studieorter. Vilken organisation du ska vända dig till beror på i vilken stad du studerar.

Det lönar sig också att kolla om din skola har lägenheter reserverade för sina studerande.

Om du ska börja studera i huvudstadsregionen är det HOAS som gäller. Det lönar sig också att kolla om din skola har lägenheter reserverade för sina studerande. Svenska Handelshögskolan och yrkeshögskolan Arcada är exempel på högskolor som också har lägenheter reserverade för de egna studenterna.

I Åbo heter stiftelsen för studiebostäder TYS. Åbo Akademis Studentkår hyr också ut lägenheter till studerande.

Studerar du i Vasa? I så fall ska du ta kontakt med VOAS eller Lärkan.

För den som inte är studerande, men är i behov av en billigare lägenhet finns det andra möjligheter. Städer och kommuner erbjuder hyreslägenheter till ett lägre pris än marknadspriset. Ofta förekommer någon form av behovsprövning innan du kan hyra dessa lägenheter.

Andra organisationer hyr ut lägenheter till marknadspris. Exempel på sådana organisationer är Ilmarinen (på finska), Sato (på finska), VVO och Lumo.

Visningsskylt.
Bild: Yle

Privatägda hyreslägenheter hittar du lättast genom att bläddra bland annonser på nätet och i tidningar. Det finns flera olika tjänster på nätet för att hitta bostäder. Vuokraturva, Vuokraovi (på finska) och Oikotie (på finska) är de populäraste.

Facebook håller också på att bli en allt viktigare kanal för annonsörer och hyresgäster. Det finns skilda grupper för varje större stad. På Facebook är det vanligt att hitta tillfälliga bostäder för en kortare tid. Då är du ofta underhyresgäst till huvudhyresgästen. Att skriva ett inlägg om att du söker lägenhet på din egen profil är också en bra idé.

Det kan vara svårt att hitta en hyreslägenhet. För att öka dina chanser att hitta ett nytt hem ska du därför vara aktiv i så många kanaler som möjligt. Berätta också åt vänner och bekanta att du söker lägenhet.

2. Vad behöver du veta före du flyttar in?

När du hittar en lägenhet ska du läsa igenom kontraktet noga innan du skriver under det. Om ditt kontrakt är tidsbundet bör du vara säker på att du vill bo i lägenheten under hela tiden kontraktet är i kraft.

Kolla också upp om du själv ska göra kontrakt med el- vatten- och internetleverantörer. Om du inte gör upp kontrakten innan flytten kan du hamna vara utan el, vatten och internet efter att du flyttat.

Flyttlådor
Bildtext Köp flyttlådor eller fråga om du kan få bananlådor i närbutiken för att underlätta flyttandet.
Bild: Peter Frank

Många hyresvärdar kräver att du har en hemförsäkring. Även om hyresvärden inte kräver hemförsäkring, så kan det vara en bra idé att skaffa en sådan.

Innan du flyttar in dina möbler i lägenheten bör du ta bilder på eventuella skador och slitage i lägenheten. Då kan du bevisa att skadorna uppstått innan du flyttade till lägenheten. Om du inte kan bevisa att det inte är du som förorsakat skadorna, kan du bli tvungen att avstå från en del av hyresgarantin när du flyttar ut ur lägenheten. Skicka bilderna och meddela hyresvärden om alla skador och slitage.

Ytterligare information om att bo på hyra hittar du i konsumentförbundets hyresguide.

3. Har du råd med hyran?

Om du är studerande med låga inkomster är du berättigad till studiestöd och bostadsbidrag. Om du är låginkomsttagare eller inte har någon inkomst kan du vara berättigad till bostadsbidrag och andra bidrag.

För att kunna lyfta bidrag måste du ofta uppfylla vissa krav och inte tjäna för mycket. Ta en titt på Folkpensionsanstaltens hemsida för att reda ut om du är berättigad till någon form av bidrag.

Även om du får bidrag kan det vara svårt att få pengarna att räcka till hyran och förnödenheter. Tänk noga efter om du har råd med hyran i din nya lägenhet innan du skriver under kontraktet.

4. Ha stenhård koll på ekonomin

Om du tidigare bott hos dina föräldrar kan de nya kostnaderna komma som en överraskning. Hur ska du veta om pengarna kommer att räcka till?

Innan du skriver under ett hyreskontrakt bör du räkna ut vad de totala boendeutgifterna kommer att vara. Räkna med alla dina fasta kostnader. Vatten- och elavgift, telefonabonnemang, internetabonnemang, hemförsäkring och hyra.

Gör också upp en månadsbudget för mat och andra produkter du behöver. Prenumererar du på någon streamingtjänst? Då ska du räkna med kostnaden i din månadsbudget.

När du vet vad dina totala kostnader är, kan du också räkna ut hur stora inkomster du kommer att behöva. Ibland uppstår också plötsliga utgifter. Kanske du måste reparera din cykel? Budgetera för det här i din månadsbudget.

Det är inte lätt att göra upp en budget och ännu svårare att leva enligt budgeten. Genom att göra upp en budget skapar du en klar bild för dig själv om din ekonomiska situation.

Marthaförbundets hemsida finns det mycket information om hur du tar kontroll över din vardagsekonomi. Förbundet har också färdiga budgettemplat som du kan ladda ner.

5. Vilka färdigheter behövs för att bo själv?

När du bor hemma hos föräldrarna är det ibland svårt att märka hur mycket hushållsarbete som faktiskt utförs i hemmet. Senast då du flyttar till ditt egna hem kommer du att märka att det går åt en hel del tid till att laga mat, städa och tvätta kläder. Gå in på Marthaförbundets hemsida och läs om vardagskunskap.

Det är mycket viktigt att du sköter din ekonomi noggrant. Om du missköter ekonomin kan det få långtgående följder flera år framöver i livet.

Om du har problem med att betala räkningar ska du direkt kontakta företaget som skickat räkningen och informera dem om din situation. Det är ofta möjligt att få förfallodatumet uppskjutet med några veckor.

Om du får ekonomiska problem kan du ta kontakt med Garanti-stiftelsen. De kan ge dig goda råd om hur du ska sköta situationen. Var inte heller rädd för att berätta åt dina föräldrar eller närstående.

Diskussion om artikeln