Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrott på tv i kväll: VM-gränsjakt och EM-genrep – här fyra höjdpunkter i Tammerfors

Från 2019
Uppdaterad 03.07.2019 18:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävling i friidrott, Tammerfors (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kvinnliga hoppare och häcklöpare hör till de intressantaste idrottarna i Tammerfors friidrotts-GP på onsdagskvällen.

Yle sänder den tredje deltävlingen i den inhemska GP-serien direkt med start klockan 19.00.

Här fyra grenar att hålla ett extra öga på.

D längd

När har damernas längdhopp senast hört till de mest framemotsedda grenarna under en friidrottskväll i Finland? Nu gör den det – framför allt tack vare Taika Koilahti.

Koilahti är en av sommarens (glädjande många) blåvita ljusglimtar. 20-åringen gick in som fyra i Finland genom tiderna när hon hoppade 664 i Jämsä på lördagen – i sin första tävling med 18 stegs fart (tidigare 16).

Serien i Jämsä var fenomenal med fem hopp över 643 i varierande vindförhållanden. Och på tal om vind, så flög Koilahti ända till 679 i Lahtis GP-tävlingar i början av juni i en medvind av 3,6 m/s.

Tränaren Tanja Nirkkonen försäkrar att det fortfarande finns 10–15 centimeter att lägga till det färska rekordet. VM-gränsen till Doha lyder 672 och Ringa Ropos finländska rekord 685.

Koilahti är Europatvåa i U23-åldersklassen och en medaljfavorit i EM i Gävle nästa vecka. Samma gäller en av utmanarna i Tammerfors. Maria Huntington hör till medaljkandidaterna i sjukamp och är inhemsk statistiktvåa i längd med 633.

Med på Ratina är också bland andra den regerande finländska mästaren Kira Kytölä från Esbo IF, Europafemman i U18-klassen Nea Lento samt de unga utländska sparrarna Milica Gardasevic från Serbien och Anna Bühler från Tyskland med personliga rekord över 650.

Ella Junnila.
Bildtext Nya glädjetjut av Ella Junnila?
Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press

D höjd

Även om Ringa Ropo skulle bli passerad av Koilahti i längdgropen, så blir familjen inte utan finländska rekord. Ropos dotter Ella Junnila satte finländskt rekord 194 i höjd i Paavo Nurmi Games och kvitterade samtidigt ut en VM-biljett.

Säsongens första stora mål är ändå U23-EM nästa vecka. Junnila är statistiktrea i Europa i åldersklassen, och faktiskt delad tolva i världsstatistiken bland seniorer.

I de två senaste tävlingarna har Junnila stannat på 175 och i Kuortane på midsommaren avbröt hon på grund av kramp i baklåret. Nu ska allting vara i skick igen.

Mot sig har Junnila bland annat den tidigare finländska rekorddamen Linda Sandblom från Hangö IK, Jessica Kähärä som förbereder sig för U20-EM och Ungerns Barbara Szabo med ett personbästa på 194.

Reetta Hurske sitter på huk.
Bildtext Reetta Hurske hoppas att en VM-tid dyker upp på resultattavlan.
Bild: Pekka Sipola/All Over Press

D 100 meter häck

Nooralotta Neziri och Annimari Korte saknas, men Reetta Hurske och Matilda Bogdanoff medverkar. Bägge gör strålande säsonger och kunde redan ha underskridit VM-gränsen – men båda har även ett stort men. För Hurske är det vinden, för Bogdanoff ett fall.

Hurske har krossat VM-gränsen 12,98 två gånger på sistone med 12,86 i Jyväskylä för två veckor sedan och Schweiz på söndagen. Båda gångerna har medvinden varit för kraftig. I godkända förhållanden blev hon i söndags en hundradel ifrån Doha med det personliga rekordet 12,99.

– Jag är i så pass bra form just nu att det är möjligt att löpa VM-gränsen, sade Hurske på tisdagens pressträff i hemstaden Tammerfors.

Matilda Bogdanoff kunde i sin tur mycket väl ha kommit under 13 sekunder om hon inte ramlat omkull i Jyväskylä. Det personliga rekordet skrivs istället 13,11, vilket HIFK-löparen stannade klockorna på i Jämsä på torsdagen.

Av de utländska förstärkningarna har Ungerns Luca Kozak och Ukrainas Hanna Plotitsyna sprungit under 12,90 under de senaste åren.

Toni Kuusela.
Bildtext Toni Kuusela främsta finländska spjutnamnet i Tammerfors.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

H spjut

Kvällen handlar förstås inte bara om kvinnor. I herrarnas spjut hittas inte VM-klara Oliver Helander och Antti Ruuskanen i startfältet, men däremot den tredje finländaren som klarat Dohagränsen: Toni Kuusela.

Kuusela förbättrade sitt personbästa med 2,5 meter i Paavo Nurmi Games till 83,40, men får åtminstone tillsvidare vänta på sin flygbiljett till Qatar. Chans att befästa positionen som Finlands trea på Ratina.

Av finländarna deltar också Lassi Etelätalo som efter säsongsinledande 81,95 haft det jobbigare, världens i dagsläget bästa 2001-födda spjutkastare Topias Laine, samt förra året U20-VM-sexa Teemu Narvi.

De två mest meriterade kastarna kommer från Trinidad och Tobago och Tjeckien. Olympiska mästaren Keshorn Walcott är världsnia med 86,09, medan VM-bronsmannen Petr Frydrych i år nått 80,80.

Tammerfors GP-tävlingar sänds på TV2 och Yle Arenan kl. 19.00–21.30, och refereras på svenska av Janne Isaksson och expertkommentator Otto Ylöstalo.

Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävling i friidrott, Tammerfors (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln