Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Egypten, Algeriet och Marocko utan poängförlust efter gruppspelet – 16 bästa lagen kvar i Afrikanska mästerskapet

Från 2019
Uppdaterad 03.07.2019 11:22.
Mohamed Salah och Egypten är favoriter i Nations Cup.
Bildtext Mohamed Salah och Egypten är favoriter i Nations Cup.
Bild: imago images / Chokri Mahjoub/ All Over Press

I Afrikanska mästerskapet i fotboll för herrar är gruppskedet undanstökat. Kvar finns kontinentens 16 bästa lag, bland dem Egypten, Algeriet och Marocko som klarade gruppmatcherna utan poängförlust.

Värdnationen Egypten är den kanske största favoriten att vinna mästerskapet – i så fall vore det landets åttonde afrikanska titel. Den senaste titeln kom 2010, senast det begav sig år 2017 vann det mäktiga landet i nordöstra Afrika silver.

I åttondelen möter Mohamed Salahs Egypten ett Sydafrika som leds av den förre Finlandsbekantingen Stuart Baxter. Kamerun och Nigeria återfinns i samma extremt högklassiga kvart i slutspelsträdet.

Egyptens främsta utmanare

Utöver Egypten gick Algeriet och Marocko med rent spel genom gruppfasen. De bägge Atlasländerna har bara lyckats vinna titeln en gång var, trots att länderna hört till världsdelens bästa de senaste 40 åren. Algeriets titel kom 1990 – 2010 blev landet fyra. Marocko vann år 1976 men landets senaste medalj är silver från 2004.

De hårdaste utmanarna till länderna i norr torde komma från Västafrika med Kamerun, Ghana, Nigeria och Elfenbenskusten i spetsen.

Kamerun är regerande mästare och har vunnit mästerskapet fem gånger. Ghana har fyra titlar men den senaste är från så länge sedan som 1982. Bland de fyra främsta har Ghana ändå kommit sex gånger i rad, sviten sträcker sig ända till 2008. Av Nigerias tre titlar kom den senaste år 2013. Elfenbenskusten har två titlar, den senare kom år 2015.

Utmanarnas utmanare

Av de traditionellt starka länderna avancerade också Tunisien och Sydafrika. Tunisien vann titeln 2004 och Sydafrika 1996.

Mali och Madagaskar vann varsin grupp – det sistnämnda laget lämnade självaste Nigeria samt Guinea bakom sig. Örepubliken har aldrig varit bland de fyra bästa i Afrikanska mästerskapen men har två tunga hinder på vägen dit: först Demokratiska republiken Kongo och sedan vinnaren i matchparet mellan Ghana och Tunisien.

Mali har aldrig vunnit världsdelens mästerskap men har under 2000-talet blivit en av de många länderna som kan utmana vem som helst. Det vittnar inte minst bronspengarna från 2012 och 2013 om.

Demokratiska republiken Kongo är inte heller ett oävet lag som en gång spelat i VM – året var 1974 och landet hette då Zaire. Två kontinentstitlar har landet och den senaste medaljen är ett brons från 2015.

Från västra Afrika finns ytterligare tre länder fortfarande med i leken. Senegal jagar sin första titel: landets bästa insats i Nations Cup, som turneringen också kallas, är från 2002 då landet blev tvåa. Guinea har ett silver från 1976 medan Benin aldrig tagit sig till semifinal i turneringen.

Östra Afrika representeras av Uganda som två gånger har kommit till topp-4, senast 1978 då landet blev tvåa.

Av länderna som under årens lopp vunnit medalj av något slag saknas Zambia, Kongo, Etiopien, Sudan, Burkina Faso, Libyen och Ekvatorial-Guinea när de 16 bästa lagen anno 2019 återstår.

Diskussion om artikeln