Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rusning, avstängda cykelvägar och flygförbud - det här behöver du veta om trafiken under EU:s ministermöte i Helsingfors

Från 2019
Uppdaterad 04.07.2019 08:42.
Finlandiahuset österifrån, fotograferat i juli 2018.
Bild: Katriina Laine/ Yle

På onsdagen inleds EU:s konkurrensministermöte i Helsingfors, och det innebär en hel del störningar i trafiken. Vi reder ut vad förändringen är och vilka rutter det lönar sig att undvika.

Ministrarna som anländer till Helsingfors på onsdag ska träffas i Finlandiahuset. Det kan innebära trafikstockningar från och med klockan 13 mellan centrum och Helsingfors-Vanda flygplats.

Det gäller främst Tusbyvägen, Ring I och Mannerheimvägen i riktning mot centrum.

Mannerheimvägen kommer att vara tidvis helt avstängd söder om Operan. Trafikavbrotten kommer att vara som intensivast då gästerna förflyttar sig till och från Finlandiahuset mellan 8 och 9 på torsdag och mellan 7 och 9 på fredag.

Bussarna som normalt startar från Elielplatsen kommer att i stället starta från Tallbackens parkering.

Spårvagnarna 1,2, 4 och 10 kommer att gå mellan Elielplatsen och Tallbacken.

Mer exakt information om undantagsruttar finns på HRT:s webbsida.

När mötet avslutas på fredagen kan det i sin tur leda till rusning i motsatt riktning, det vill säga från centrum, längs Mannerheimvägen, Ring I och Tusbyvägen.

Området kring Finlandiahuset kommer också att vara stängt för cykel- och fotgängartrafik under hela mötet, men det går ändå att röra sig längs Tölöviken om man håller sig till stranden.

Luftrummet begränsas

Under mötet kommer man även att begränsa luftrummet kring Finlandiahuset. Begränsningarna inleddes kl. 8 på onsdagen och avslutas på fredag kl.21.

Det handlar om ett fyrkantigt område med ett avstånd på mellan 700 och 1000 meter från byggnaden och en höjd på 300 meter.

Korrigerad 4.7.2019: felaktig information från HRT om Manneheimvägens trafikarrangemang. Vägen stängs inte helt av, utan avbrott förekommer längs med dagen.

Diskussion om artikeln