Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Oväntad bieffekt av klimatuppvärmningen - Grönland kan bli världens ledande sandexportör

Från 2019
Uppdaterad 03.07.2019 14:50.
Helikopterbild på grönländska berg.
Bildtext Flygbild från Grönland. När istungan till höger smälter, avsätts stora mängder sand på fjordens botten.
Bild: Ian Langdson / EPA

Sand kan i framtiden bli en viktig exportvara för Grönland. Det hänger samman med klimatförändringen och de smältande isarna.

Grönlands istäcke innehåller ofantliga mängder vatten - om all is smälte, skulle världshavens yta stiga med upp till sju meter.

Men isen binder också mycket sand och grus, som genom avsmältningen lagras i fjordarna vid kusterna av världens största ö.

– Smältande is är som en vattenkran, som spolar ut sanden till kusttrakterna, säger Mette Bendixen vid University of Colorados arktiska och alpina forskningscentrum INSTAAR.

Det forskarteam som Bendixen leder presenterade i början av detta år en rapport, där det konstateras att sandproduktionen kan kompensera för de skador som klimatförändringen orsakar Grönland. Sanden kan rentav få fart på öns ekonomiska tillväxt.

Idag lever de 56 000 grönlänningarna framför allt på fiske och regionstöd från Danmark.

"Som sanden i havet ..."

Sand används inom byggindustrin. Den globala efterfrågan på sand var år 2017 9,55 miljarder ton, en mängd vars värde var över 88 miljarder euro. Högre efterfrågan gör att motsvarande summa år 2100 kan uppgå till 426 miljarder euro.

Det innebär möjligheter också för sandutvinningen på Grönland.

– Vanligen är klimatförändringen en verklig prövning för människor i Arktis, när kusten nöts bort av erosionen och isarna smälter. Men det här är ett undantag, säger Mette Bendixen.

Även The New York Times har intervjuat Bendixen för sin specialartikel om Grönlands sand.

– Det här är inte kärnfysik. I ett hörn av världen finns det något som det på annat håll är brist på, säger Bendixen till The New York Times.

Men för att Grönland ska bli världens största sandexportör krävs att priset på varan stiger ordentligt. I annat fall är det inte lönsamt att transportera sanden så långt.

I New York Times-artikeln säger Jason C. Wilett, expert på råvaruhandel, att den mesta sanden till byggen idag hämtas inom en radie på 120 kilometer. Längre frakt än så är fortfaranade olönsamt.

– Sand är fortfarande en billig råvara, men den blir dyrare, säger Bendixen.

I framtiden kunde sanden rentav bli nyckeln till Grönlands självständighet, om ön blir mer självförsörjande och ekonomiskt oavhängig av Danmark.

Afrikas största stad blir ännu större

Det är den globala byggboomen som gör att behovet av sand ökar. Utan sand skulle det inte finnas betong.

Utan betong skulle inga skyskrapor uppföras i Kina och inga lyxbostäder byggas på sandöarna vid Dubai. Och det skulle inte planeras någon ny stad utanför Afrikas största metropol, Lagos i Nigeria.

Lagos, som har 21 miljoner invånare, kommer i en nära framtid att expandera över ett område som erövrats från Atlanten. Genom den så kallade Lagos stora mur skapas åtta kilometer ny kustlinje och byggnadsmark för den nya stadsdelen Eko Atlantic.

Enbart till grunden för Eko Atlantic går det åt 140 miljoner ton sand.

Och i Europa kan inte lilleputstaten Monaco växa åt annat håll än ut till havs.

De knappt 40 000 monegaskerna har trängt ihop sig på ett område på cirka två kvadratkilometer. Ända sedan 1800-talet har Monaco i flera omgångar byggts ut på landfyllning i Medelhavet.

Ett nytt bostadsområde, Porter Cove, ska stå klart år 2025. Där uppförs miljonlägenheter för 1 000 personer.

Texten är en översättning av Olli-Pekka Sulasmas artikel för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln