Vattenbristen är akut på Gotland - nu börjar ön avsalta Östersjövatten i stor skala
De senaste åren har gotlänningarna fått leva med sinande brunnar och bevattningsförbud. Nu har Gotland kört igång norra Europas största vattenverk för avsaltning och det ska råda bot på vattenbristen.
I år infördes bevattningsförbud redan i april och både gotlänningar och turister uppmanas att spara vatten.
- När jag duschar står jag i en balja och vattnet i baljan använder jag och spolar toaletten med. Och när jag diskar använder jag en balja och vattnar blommorna med vattnet. Och man tvättar aldrig en halv tvättmaskin. Man tänker på vattnet precis hela tiden, berättar Caroline Nygren utanför bybutiken i Havdhem.
Flera andra jag talar med verkar däremot vara lite irriterade över att jag frågar om deras vattenanvändning. “Man sparar så gott man kan”, muttrar en man innan han skyndar mot butiken.
Grundvattennivåerna på Gotland är extremt låga. Det som saknas motsvarar ett helt års nederbörd och det behövs 600 millimeter extra regn för att komma upp till normala grundvattennivåer.
- När det kommer regn blir man lite slösaktig och blommorna får lite extra. Men efter förra sommarens torka tror jag vi alla är lite rädda faktiskt, säger Nygren.
En kvinna som driver en restaurang på södra Gotland berättar att de bommar för vattentoaletterna på sommaren och hänvisar gästerna till utedasset istället. Ändå sinar vattnet i den egna brunnen ofta under sommaren.
Vattenbristen har lett till byggnadsförbud på södra Gotland
Vattenbristen på Gotland har blivit en av de viktigaste frågorna att lösa för kommunen.
- Väder- och klimatförändringarna har gjort sitt. Vi har haft varma somrar och liten nederbörd och sen är vi många här på sommaren, säger Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland.
Turismen är den största näringen på Gotland och på sommaren ökar folkmängden från 60 000 till nästan en miljon besökare. Det är många som ska dela på det grundvatten som finns.
På södra Gotland har det varit byggnadsförbud de senaste åren.
- Man har helt enkelt inte fått ansluta sig till det kommunala nätverket och det är förstås inte alls bra för samhällsutvecklingen, säger Daun.
Även om ungefär hälften av gotlänningarna har egna brunnar och inte är anslutna till det kommunala vattennätet, så påverkas också de av att grundvattennivåerna är låga och deras brunnar sinar.
Avsaltat havsvatten ska lösa vattenbristen
Strax innan midsommar körde det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn på södra Gotland igång. Vattenverket ska förse hela södra Gotland med dricksvatten och småningom också Visby. På det sättet hoppas kommunen kunna lösa den akuta vattenbristen.
Vattenverket tar vatten direkt från Östersjön och vattnet avsaltas sedan genom omvänd osmos, där vattnet pressas genom fina membran.
- Vi tar bort saltet, eller egentligen tar vi bort allting och det blir nästan som destillerat vatten. Sedan måste vi bygga upp vattnet igen och då kör vi vattnet genom kalkfilter, för att få upp alkaliniteten och kalciumet, berättar Peter Olsson, teknisk arbetsledare på bräckvattenverket.
Det finns flera mindre vattenverk som avsaltar Östersjövatten, men det här är det första kommunala vattenverket som gör det i så här stor skala.
- Det här är norra Europas största bräckvattenverk. Vi behöver verkligen det här vattnet, för vi har väldigt dåligt med grundvatten och vi har inte så många sjöar heller, säger Olsson.
Vattnet som pumpas ut i vattennätet är ett blandvatten, så att hälften består av grundvatten och hälften av avsaltat Östersjövatten.