Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Yles partimätning: Sannfinländarna är Finlands största parti - rödgrönt regeringsprogram gynnar vänstern

Från 2019
Uppdaterad 04.07.2019 10:53.
En tabell som visar väljarstödet för de olika partierna.

Stödet för statsministerpartiet SDP ser ut att ha fått sig en törn i och med regeringsansvaret, medan Sannfinländarna fortsätter som landets största parti med ett stöd på 19,7 procent.

Yles färska partimätning i juni-juli visar inte på några större förändringar i partiernas väljarstöd.

Väljarstödet för statsministerpartiet SDP är fortsättningsvis på väg neråt. Socialdemokraterna ligger nu på 16,1, vilket är ett tapp på 1,3 procentenheter från senaste mätning. Partiet är nu Finlands tredje största.

Däremot ser en plats i oppositionen ut att ha gjort högern gott: Sannfinländarna fortsätter på plats nummer ett som Finlands klart största parti med ett stöd på 19,7. Samlingspartiet behåller platsen som näst största parti med 16,8 procent.

Regeringsmedverkan ger medvind för De Gröna och Vänsterförbundet

Det ser inte heller ut att finnas ett slut på den negativa trenden för socialdemokraternas regeringskollega Centern: stödet för partiet ligger nu på 11,7 procent.

Däremot verkar en plats i maktens högborg gagna de mindre partierna: stödet för De Gröna ökar till 14,3 procent och Vänsterförbundet är mätningens största vinnare med 8,8 procent i väljarstöd - en ökning på en hel procentenhet.

Av de övriga partierna lyckas Svenska Folkpartiet hålla sitt stöd på tidigare nivå – 4,6 procent. Samma gäller Kristdemokraternas stöd på 3,8 procent och Liike Nyt, vars stöd fortfarande är 1,7 procent.

Centern tappar väljare till Sannfinländarna

Enligt Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja innebär mätningens resultat att de trender som kunde skönjas i riksdagsvalet fortsätter att förstärkas.

De största valvinnarna, Sannfinländarna och De Gröna, går fortsättningsvis framåt, medan de som blev besvikna på valresultatet - Centern och SDP - tappar terräng.

De missnöjda Centeranhängarnas öde är tudelat. En del har blivit soffliggare och kan inte säga vilket parti de skulle rösta på ifall det var val nu, medan en del har flyttat över till Sannfinländarna.

Av alla partier är Centern, enligt Turja, det som tydligast blöder till Sannfinländarna.

- Det verkar råda förvirring över regeringssamverkan: var det ett bra beslut eller inte efter en sådan valförlust, och var regeringsbasen en sådan att man borde ha gått med. Inte ens nyheterna om kandidaterna till Centerns ordförandekamp har lyckats pigga upp väljarstödet, säger Turja.

Regeringsprogrammet behagar vänstersinnade

Ett intressant fenomen är kampen mellan regeringspartierna. Enligt Tuomo Turja har Vänsterförbundet lyckats locka väljare av SDP.

- I de grupper där socialdemokraterna förlorat stöd har vänstern fått nya väljare. Därtill har SDP förlorat en del väljare till Sannfinländarna.

Faktumet att det nya regeringsprogrammet tydligt lutar åt vänster har i sin tur gett medvind åt både Vänsterförbundet och De Gröna.

- I offentligheten har det varit mycket tal om att vi har det mest vänstersinnade regeringsprogrammet i mannaminne, vilket torde passa partianhängarna mycket bra, säger Turja.

Eftersom det nu är sommar och därmed lugnt i politiken, tror han att det inte kommer att ske stora förändringar i partiernas väljarstöd, men när den politiska hösten startar, kan det mycket väl hända att väljarna börjar röra på sig.

Yles partimätning gjordes av Taloustutkimus som intervjuade 2 446 personer under perioden 5.6–2.7.2019. Felmarginalen är +/- 1,9 procentenheter.

Artikeln har korrigerats kl.10:45, 4.7.2019. Huvudbilden har bytts ut. Pekka Haavistos bild har på den nya grafiken ersatts med en bild på Maria Ohisalo. Samlingspartiets spalt har även gjorts längre.

Diskussion om artikeln