Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det röda distriktet i Amsterdam står inför omvälvningar - stadens nya borgmästare planerar en bättre framtid för sexarbetarna

Från 2019
Amsterdam
Bild: Ullstein bild - Sch�ning/ All Over Press

"Fundamentala förändringar" kommer att äga rum i det så kallade röda distriktet i Amsterdam. Stadens nya borgmästare vill nu att stadens framtid tas upp till diskussion.

Avsikten är att förbättra omständigheterna för sexarbetare i området och att förebygga brottslighet. Syftet är också att minska på de störningar som lokala invånare och affärsinnehavare i området upplever.

Amsterdams nya borgmästare Femke Halsema kommer att diskutera med sexarbetare och invånare för att få en klar bild av hur framtiden i distriktet borde se ut.

Förslag finns redan - allt från att dra för gardinerna i de skyltfönster där prostituerade visar upp sig för allmänheten till att helt och hållet stänga bordeller med skyltfönster eller flytta prostitutionen till något annat ställe i staden. Antalet bordeller i stadens centrum ska också minska.

Myndigheterna i Amsterdam försöker med olika metoder städa upp stadens historiska centrum som under de senaste åren omvandlats till en överbefolkad, bullrig turistmagnet.

"Kvinnorna känner sig förnedrade"

Borgmästaren presenterade i dag sina planer.

Femke Halsema - Amsterdams första kvinnliga borgmästare - anser att det behövs förändringar eftersom "Amsterdam förändras".

Amsterdams borgmästare Femke Halsema då hon svurits in som borgmästare.
Bildtext Amsterdams borgmästare Femke Halsema.
Bild: EPA-EFE/Robin van Lonkhuijsen

– Människohandeln har ökat, likaså den mängd turister som vandrar omkring i området med sina telefoner och fotograferar kvinnorna i skyltfönstren. Bilderna sprids sedan vidare, konstaterar hon.

Enligt Halsema är det viktigt att skydda sexarbetare från gapande turister.

– Jag tror att en stor del av de kvinnor som arbetar här känner sig förnedrade. Folk skrattar åt dem.

– Turisterna vet inte hur de ska bete sig i det här området , säger en anonym kvinna till nyhetsbyrån Reuters.

Förslag om "en erotisk stadszon"

Rapporten "Framtiden för fönsterprostitutionen i Amsterdam" innefattar också ett mer omfattande förslag om "en erotisk stadszon" med en klar ingångsport - ett system som finns i ett liknande område i Hamburg.

Prostitution legaliserades för närmare tjugo år sedan i Nederländerna.

Enligt borgmästaren finns det inga planer på att förbjuda prostitution.

Enligt borgmästaren Femke Halsema är prostitution tillåtet eftersom man ser det som en möjlighet för en kvinna att agera självständigt.

– Att kriminalisera prostitution - som i USA till exempel - gör kvinnor sårbara.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln