Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander skadad – tvingas stå över U23-EM, men ska vara i skick i tid till Kalevaspelen i augusti: "Synd"

Från 2019
Oliver Helander.
Bildtext Oliver Helander.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Spjutkastaren Oliver Helander dras med en skada i revbenen och får för tillfället varken tävla eller träna. Enligt friidrottsförbundets ortoped Tuomo Karila kräver skadan ändå inte operation. Om några veckor vet vi mer, säger han.

Finlands främsta spjutkastare just nu, Oliver Helander, tvingas vila. Friidrottsförbundet meddelar att Helander drabbats av en skada i revbenen.

– Helander har en broskskada i ett revben, vilket förhindrar honom från att träna och tävla. Att tävla skulle bara göra skadan värre, säger ortopeden Tuomo Karila i ett pressmeddelande.

Men skadan ska inte kräva operation.

– Vi vet mer om några veckor, men det ser ut som att Helander kan återvända till tävlingar redan i slutet av juli, säger Karila.

Inhemsk etta och klar för VM

Helander har hunnit tävla tre gånger i sommar. I Paavo Nurmi Games i Åbo fick han till en 84,84 meter lång båge och i Kuortane slog han till med det inhemska årsbästat 86,93.

Då stod han över sina tre sista kast, men menade att det inte skulle handla om någon värre skada.

Tidigare i veckan meddelade friidrottsförbundet att Helander tagits ut till friidrotts-VM i Qatar i höst.

Stortävlingar stor på schemat redan nästa vecka för Helander. IF Raseborg-kastaren hade planerat att delta i U23-EM i Gävle, men tvingas nu stå över tävlingarna.

– Det är synd att inte kunna resa dit. Men jag är nöjd med säsongsinledningen och väntar ivrigt på att få tävla i Kalevaspelen i Villmanstrand, säger Helander själv.

Kalevaspelen avgörs i början av augusti. Spjutherrarna är i elden i VM den 9 (kval) och 10 (final) oktober.

Diskussion om artikeln