Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkanutbrott på italienska ön Stromboli

Från 2019
Uppdaterad 03.07.2019 23:04.
Vulkanutbrottet.

En vulkan på den italienska ön Stromboli fick utbrott i dag, onsdag. En turist som vandrat på ön har dött och flera turister har lämnat ön på grund av utbrottet, enligt italienska medier.

Det är känt att vulkanen är aktiv, men dagens utbrott var särskilt kraftigt. Den 924 meter höga vulkanen bestigs flitigt av turister.

Italienska medier rapporterar att en turist som besökt en av öns vandringsrutter har omkommit och att personen som vandrade tillsammans med offret är skadad.

– Det var som att att vara i helvetet på grund av eldregnet från himlen, säger prästen Giovanni Longo till Italienska nyhetsbyråer, skriver AFP.

Longo vet inte ifall det fanns några turister på vandringsrutterna kring vulkanen vid tiden för utbrottet. Vulkanutbrottet orsakade bränder kring byn Ginostra.

Fiona Carter, en brittisk turist, berättar för Reuters att de först hörde en smäll och såg sedan röd lava välla ner för vulkanen mot byn Ginostra. Ovanför berget bildades ett rökmoln som blev större och större. Nu har molnet täckt Stromboli helt också hållet, säger hon.

Enligt italienska medier har en del turister flytt havsvägen medan andra har barrikerat sig i närliggande hem.

Lika intensiva utbrott ovanliga

Det nationella institutet för geofysik och vulkanologi bekräftar att det förekom två enorma explosioner vid vulkanens krater under eftermiddagen, lokal tid. Explosionerna orsakade strömmar av lava.

– Så här intensiva utbrott är rätt så ovanliga, säger Stefano Branca som är expert på institutet för geofysik och vulkanologi åt Reuters.

Utbrottet gav även upphov till en två kilometer hög rökpelare, vilket försvårade arbetet för brandmän som försökte bekämpa bränder i området.

Ön Stromboli är en av de Eoliska öarna och ligger i närheten av ön Sicilien i södra Italien. Vulkanen på ön är en av världens aktivaste och har haft mindre utbrott rätt så kontinuerligt sedan år 1932.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln