Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blytung svensk förlust mot Holland i VM-semifinalen: "Vi måste tillåta oss vara arga, besvikna och ledsna"

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Ett enda mål på 120 minuter räckte. Jackie Groenens perfekt placerade skott i förlängningen gav Holland segern med 1–0. Sverige föll för tredje gången på fyra VM-semifinaler.

Sverige kom så nära, så nära, men de blågula fotbollsdamernas gulddröm sprack efter en tät, tillknäppt och dramatisk semifinal i Lyon.

Den holländska mittfältaren Jackie Groenen hade på sex matcher i Frankrike-VM inte skjutit ett enda skott på mål. 10 minuter in i förlängningen gjorde hon det. Avslutet passerade svenska målvakten Hedvig Lindahl och bollen rullade in i burgaveln.

Det var bara Groenens tredje mål på över 50 landskamper men det var oerhört viktigt. Det blev den chansfattiga matchens enda och Holland är klart för nationens första dam-VM-final.

– Jag fick en bra vinkel. Vi har pratat om det i några veckor, att jag måste skjuta mer. Bollen kom lämpligt till mig och jag tänkte "nu gör jag det här", säger matchvinnaren Groenen i tv-intervjun efter segern.

Förlusten var däremot väldigt tung för de svenska spelarna och hur besvikna de var gick inte att ta miste på. Många grät öppet.

– Vi har pratat mycket om känslor och man måste få tillåta sig själva att vara arg, besviken och ledsen. Det är en del av det här och vi finns här som en grupp och stöttar varandra, säger Sveriges tränare Peter Gerhardsson.

Stolpskott och straffsnack

Det som grämer det svenska laget mest är att det fanns alla chanser till en blågul seger. I minst en timme kändes Sverige som det bästa laget.

Men i stället för att jubla över en finalplats tvingas Sverige gräma sig över att Nilla Fischers skott träffade stolpen strax efter paus, och fundera över om inte Lina Hurtig borde ha fått en straffspark när hon fälldes i andra halvlek.

– Det är tungt just nu. Vi lyckas inte i dag. Vi gör det väldigt bra i 60 minuter men sen orkar vi inte hålla samma kvalitet. Men vi hade lika gärna kunnat vinna känns det som, säger Nilla Fischer i tv-intervjun efter förlängningsdramat.

– Det är svårt att analysera så här direkt efteråt. Men någonstans känslomässigt tycker jag vi gör en riktigt bra första halvlek och en bra inledning på andra. Men det är ett skickligt lag vi möter. Jag tycker vi tappar lite mark efter Nillas stolpskott, säger tränaren Gerhardsson.

Bäst i Europa på nytt

Nederländerna är det bara att lyfta på hatten för. Laget har vunnit sex matcher i rad utan att spelet flyter perfekt, men det holländska laget jobbar och sliter och växer sig in i match efter match. Holland har ännu inte legat under i turneringen, och gick nu till final trots att fotskadade storstjärnan Lieke Martens bara kunde spela första halvlek.

Mot Sverige imponerade framför allt det ifrågasatta försvaret. Ytterbackarna Desiree van Lunteren och Merel van Dongen var felfria och målvakten Sari van Veenendaal var strålande.

Laget som för två år sedan blev Europamästare är världsdelens bästa lag också i VM, och Nederländerna får nu möta USA i finalen på söndag.

För Sverige avslutas turneringen med lördagens bronsmatch mot England.

– Klart att det är jättetufft när finalen var så nära. Men turneringen är inte slut och vi får bearbeta det sen. Det är en jävla skillnad på att bli trea och fyra. Vi ska göra allt vi kan för att knipa bronset, säger Nilla Fischer.

VM i fotboll, damer, semifinal 2:

Nederländerna–Sverige 1–0 förl. (0–0, 0–0)
99 min Jackie Groenen 1–0.

Diskussion om artikeln