Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Branden i Syndalen är släckt - över 40 enheter kämpade mot den sju hektar stora markbranden

Från 2019
En bild från en markbrand. På bilden syns gräs och låg vegetation brinna och träd brinner.
Bild: Västra Nylands räddningsverk

En sju hektar stor brand härjade vid norra delen av Sandöträsket i Syndalen i Hangö på onsdagseftermiddagen och kvällen (3.7). Branden är nu släckt, efter att över 40 enheter från räddningsverket, marinen, gränsbevakningen och frivilliga brandkåren deltog i släckningsarbetet.

Nödcentralen fick klockan 11.41 på onsdagen ta emot två larm om stark rök som steg från Syndalen i Hangö. En av observationerna gjordes från ett flygplan och den andra från en ö norr om Hangö udd.

Då räddningsverket anlände till platsen brann ett omkring 200 x 200 meter stort område ungefär 800 meter från riksväg 25.

Branden spred sig snabbt till följd av den hårda vinden och terrängens art. Området består av moskog. Det var gräs och annan markvegetation som hade fattat eld, branden hade inte spridit sig till träden.

Svårtillgänglig terräng för räddningsverkets fordon

Räddningsverket började genast begränsa eldens möjligheter att sprida sig ytterligare, samtidigt som man började bekämpa elden med vatten.

Räddningsverket beskriver branden som omkring sju hektar stor och i svårtillgänglig terräng. Det visade sig vara besvärligt för de tunga släckningsfordonen att ta sig till platsen på grund av långa avstånd och den sandiga jordmånen.

Över 100 personer fördelade på över 40 enheter deltog i släckningsarbetet.

Gränsbevakningsväsendets helikopter från Åbo deltog i släckningsarbetet, liksom släckningsfordon från Nylands brigad.

En bild från en markbrand. På bilden syns gräs och låg vegetation brinna och träd brinner.
Bild: Västra Nylands räddningsverk

Eftersläckningsarbetet fortsatte hela kvällen, och in på natten. Vid halvfyratiden på morgonen rapporterade Västra Nylands räddningsverk på Twitter att branden var släckt.

Räddningsverket kommer ändå att granska terrängen i dag (4.7) för att försäkra sig om att allt är i sin ordning.

Ingen skadades i branden, brandorsaken fortsättningsvis okänd

Räddningsverket känner fortfarande inte till vad som orsakade branden. Ingen människa kom till skada. På området finns ingen bosättning eller andra byggnader, men ett flertal stigar.

Till följd av de senaste dagarnas regn rådde inte någon varning för skogsbrand i Nyland vid tillfället. Räddningsverket påminner ändå om att marken på många håll kan vara mycket torr.

En brand kan starta från en dåligt släckt lägereld, en engångsgrill eller till och med från en cigarettfimp.

Diskussion om artikeln