Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenskarna besvikna på både domararbetet och resultatet: "Jag har sagt till alla att jag vill sluta med fotboll nu"

Från 2019
Hedvig Lindahl och Nilla Fischer var besvikna efter matchen.
Bildtext Hedvig Lindahl och Nilla Fischer var besvikna efter matchen.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI/AOP

Besvikelsen i det svenska lägret var stor efter att Hollands fotbollsdamer avancerat till VM-final efter en 1–0-förlängningsseger. En utebliven straff i den andra halvleken väckte dessutom irritation. En domarmiss, menade Yle Sportens expert Jessica Lagerblom. Landslagsräven Hedvig Lindahl var arg för att hon får avsluta karriären utan ett VM-guld.

Målvakten Lindahl var svårtröstad efter matchen.

– Jag har sagt till alla att jag vill sluta med fotboll nu. Jag vill inte spela mer, men i morgon kommer det kännas annorlunda. Det är mycket känslor just nu. Ibland älskar man fotboll, ibland hatar man fotboll. I dag är en sån dag man hatar det, sade hon efter matchen enligt Sportbladet.

– Jag slängde iväg handskarna och gps:en, jag var så arg. Jag är fortfarande arg och besviken. Jag känner att det är ah, så dumt! Vi skulle tagit oss till final, dörren låg öppen för oss. Jag är väldigt besviken. Det var sista chansen för mig att vinna ett VM-guld. Det var det som gör att det känns extra tungt, konstaterade den 36-åriga målvakten.

Hedvid Lindahl i aktion under semifinalen mot Holland.
Bildtext Hedvig Lindahl i aktion under semifinalen mot Holland.
Bild: Bagu Blanco/BPI/REX/All Over Press

Även en annan landslagsveteran, 34-åriga mittbacken Nilla Fischer, hade gärna spelat VM-final.

– Det är tungt just nu. Det är en tajt och tillknäppt match, men vi lyckas inte i dag. Vi gör det väldigt bra i 60 minuter men sen orkar vi inte hålla samma kvalitet. Men vi hade lika gärna kunnat vinna i dag känns det som, sade Fischer enligt Expressen.

– Gud. Om vi hade varit utspelade och haft chans på chans hade det varit lättare att ta. Men jag blir så ledsen, arg och upprörd för vi skulle varit i final. Vi skulle inte åka ut mot Holland som inte var bättre än oss.

Tom tränare

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson kunde inte göra några djupare analyser efter matchen.

– Mina känslor? Det är en tomhet. Jag är inte arg, ledsen eller besviken – naturligtvis inte glad. Bara tom. Det är så jag känner just nu, sade han enligt Expressen.

Peter Gerhardsson visar upp sin frustration vid sidlinjen.
Bildtext Peter Gerhardsson visar upp sin frustration vid sidlinjen.
Bild: Bagu Blanco/BPI/REX/All Over Press

– Fotboll handlar om att vara effektiv. Du får inte så många lägen i en semifinal mot en sån här motståndare. Fotboll handlar inte om tur eller otur. Det handlar om skicklighet. Gör man inte mål så är inte skickligheten tillräckligt bra. Vi klarar inte av att omsätta de här chanserna i mål. Spelarna försökte – men inte tillräckligt bra, konstaterar Gerhardsson.

Domsluten ifrågasatta

Direkt efter slutsignalen var svenskarna också upprörda över den kanadensiska domaren Marie-Soleil Beaudoins insats.

– Tycker såklart att hon blåser väldigt mycket. Jag har väldigt svårt att förstå att de får frispark när de lägger sig på bollen och vi försöker ta den. Domaren gjorde kanske inte sin bästa match i dag, sade Caroline Seger enligt Aftonbladet.

Seger får medhåll av lagkamraten Linda Sembrant.

– Jag är inte så imponerad av domaren, det kan jag säga. Jag tycker inte att hon gör sin match och jag tycker att hon blåser en hel del fel.

Desiree van Lunteren och Lina Hurtig hade många tuffa dueller.
Bildtext Desiree van Lunteren och Lina Hurtig hade många tuffa dueller.
Bild: imago images / Pro Shots/ All Over Press

Domaren valde att fria i den 67:e minuten då Desiree van Lunteren försvarade sig mot Lina Hurtig i det holländska straffområdet.

– Först såg det ut som att hon spelade klockrent på bollen, tyckte Yles tv-referent Christoffer Herberts då han såg reprisen.

– Men det blev ingen VAR-granskning. Sett till turneringens linje borde det ha varit straff, fyllde experten Jessica Lagerblom på med.

Caroline Seger hade efter matchen inte stenkoll på situationen.

– Jag förutsätter att de kollar så fort det är en situation i straffområdet. Vi har fått information om att de kollar direkt då.Om de inte har gjort det så är det konstigt.

Diskussion om artikeln