Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekomaten allt mer populär - och inte längre bara för de välbärgade, säger forskare

Från 2019
ekomat i hagnäs hall
Bild: Yle / Maja Ottelin

Intresset för miljön och matens kvalitet gör att allt fler väljer ekologiska livsmedel. Det här gäller i allt högre grad även dem som inte är speciellt välbärgade, konstaterar man på Naturresursinstitutet.

Institutet följer med produktionen och försäljningen av livsmedel.

I den färska årsöversikten skriver man att försäljningen av ekomat ökar snabbt i både Finland och hela världen.

I år uppskattas man sälja ekologiska livsmedel för över 100 miljarder euro globalt. I Finland är motsvarande summa 336 miljoner euro.

Konsumenterna är helt enkelt allt mer intresserade av ekomat. Dessutom är uppfattningen om de här livsmedlen positiv. Ekologiska livsmedel anses vara hälsosamma, äkta och autentiska, heter det i översikten.

Inte bara för de rika

Enligt Naturresursinstitutet pågår samtidigt en förändring i den konsumentgrupp som väljer ekologiskt.

Tidigare ansågs produktionen mest har tjänat välbärgade, men nu håller marknaden på att förändras, säger man på institutet.

Enligt forskarna syns nu tecken på att även helt vanliga konsumenter nu allt oftare väljer ekologisk mat.

I bakgrunden finns det ökande intresset för miljön och livsmedlens kvalitet och säkerhet, heter det i översikten.

Liten, men starkt växande

Trots att allt fler är intresserade av ekologiska alternativ är marknadsandelen alltjämt blygsam i Finland.

Bara 2,4 procent av den mat som köps hos oss är ekologisk. I Sverige är motsvarande siffra nästan 10 och i Danmark över 13 procent.

Samtidigt växer marknaden ändå snabbt, med över 10 procent per år.

Produktionen av ekomjölk fyrfaldigats

Ser man på produktionen är tillväxten likaså rätt imponerande, åtminstone för en del produkter.

Exempelvis har produktionen av ekologisk mjölk fyrfaldigats under 2000-talet. Ifjol levererades nästan 70 miljoner lite ekomjölk till mejerierna. Det här betyder tre procent av all mjölk.

Av äggen är sju procent ekologiskt producerade. Produktionen av ekoägg har trefaldigats sedan 2010.

Av djurgårdarna är cirka tusen ekologiska. Huvuddelen av dem producerar nötkött eller mjölk.

Ifjol odlades 13 procent av den finländska åkerarealen ekologiskt.

Diskussion om artikeln