Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Chi Modus ikoniska fotografier på 90-talets rap- och hiphoplegender Tupac, Biggie Smalls och Nas ställs nu ut på Vanda konstmuseum Artsi

Från 2019
På bilden syns rapparen Tupac.
Bildtext Rapparen Tupac Shakur tillsammans med fotografen Chi Modu vars fotografier i sommar ställs ut i Vanda.
Bild: Chi Modu

Den nigeriansk-amerikanska fotografen Chi Modu fångade bland andra Biggie Smalls, Tupac och Puff Daddy på bild. – På sex år fotade han hela hiphopen, säger Jean Ramsay, en av utställningens kuratorer.

– De här fotografierna är från när hiphopen slår igenom och går från att vara i marginalerna till att bli en del av mainstreamkulturen. Chi Modu fotograferade nästan alla nyckelspelare - sedan har han suttit på de här bilderna i tjugo år och under den tiden har bilderna fått en stor kulturell betydelse, säger Jean Ramsay som kuraterat utställningen Uncategorized  tillsammans med rapparen Karri “Paleface” Miettinen.

Utställningen består av tolv stora fotografier i väggstorlek och några mindre porträttfotografier. På bilderna syns bland andra Snoop Dogg, Eazy E, Ice Cube, samt medlemmarna i Mobb Deep och Wu-Tang Clan. 

Bild på rapparen Tupac.
Bildtext Rapparen Tupac Shakur som blev ihjälskjuten i september 1996.
Bild: Chi Modu
Bild på rapparen Biggie Smalls.
Bildtext Rapparen Notorious B.I.G., också känd som Biggie Smalls. Han blev ihjälskjuten i mars 1997.
Bild: Chi Modu

– När han fotograferade de här personerna var de unga musiker och konstnärer som ännu inte blivit legender. Det är ganska häftigt att se dessa bilder nu, säger Ramsay. 

En del av fotografierna har aldrig visats tidigare och inte heller satts upp i den här storleken. 

– Chi Modu har valt helt nya bilder att visa upp här. Han har en massa foton som han inte har visat tidigare och som han sitter på ännu. Det är roligt att följa hur Chi Modu varje dag delar nya foton på Instagram.

Bild på fotografen Chi Modu på Vanda konstmuseum.
Bildtext På bilden fotografen Chi Modu. Jean Ramsay berättar att det var väldigt viktigt för Modu att muséet där hans bilder ställs ut har fritt inträde. – Han vill att det skulle vara låg tröskel och tillgängligt också för till exempel unga hiphop fans som kanske har ont om pengar, säger Ramsay. 
Bild: Mårten Lampén / Yle

“Föra konsten närmare folket”

Utställningen började ta form redan år 2013 då Chi Modu satte upp stora billboards med sina fotografier på olika husfasader i New York. 

– Hela idén med Uncategorized var att Chi Modu ville gå från muséer och gallerier och ta avstånd från hela konstvärlden - och föra fotografierna, konsten närmare publiken, säger Ramsay.

Därefter flyttade utställningen inomhus och till Björneborg där den visades på Björneborgs konstmuseum sommaren 2014. Sedan dess har utställningen rest världen runt i Berlin, Los Angeles, Lagos, Riyadh och São Paulo. 

Bild från utställningen Uncategorized. På bilden syns några besökare som tittar på fotografier på kända rappare.
Bildtext Vanda konstmuseum Artsi har sedan år 2016 tillbaka ett särskilt fokus på gatukonst och graffiti och därmed passade Modus utställning bra på muséet berättar Jean Ramsay. 
Bild: Yle / Jenna Emtö

Utställningen som på Vanda konstmuseum Artsi pågått sedan i juni har lockat många besökare berättar Ramsay. Också rapparen Nas gjorde ett besök på muséet i samband med att han skulle uppträda på Sideways-festivalen i Helsingfors. 

– Innan Nas skulle vidare till sitt uppträdande så stannade han till här, vi ligger ju mittemellan flygfältet och festivalen. Då gick han runt här och tittade på bilderna på sig själv som finns här på väggarna, säger Ramsay. 

Bild från utställningen Uncategorized. På bilden syns fyra fotografier på bland andra rapparen Nas och Snoop Dogg.
Bildtext Längst till höger ses en 19-årig Nas fotograferad i sitt hem i Queensbridge i New York.
Bild: Yle / Jenna Emtö

Att fotografera med öppna armar

Chi Modus rika arkiv av ikoniska hiphop- och rapbilder härstammar från tiden då han mellan åren 1991 till 1997 arbetade som fotograf på musiktidningen The Source. 

 –The Source kan liknas vid hiphopmusikens Rolling Stone. Det var den viktigaste tidningen i den subkulturen och blev stor under 90-talet, säger Ramsay. 

Bild på Jean Ramsay på Vanda konstmuseum Artsi.
Bildtext Jean Ramsay har en bakgrund som musikjournalist. Han har kuraterat utställningen tillsammans med rapparen Karri "Paleface" Miettinen.
Bild: Yle / Jenna Emtö

Många av bilderna som ställs ut på Vanda konstmuseum Artsi är tidningens gamla pärmbilder.

 – De fotografierna är tagna i studion. Men sen finns det också bilder som Chi Modu tagit i tunnelbanan och i Bronx och i Compton - här ser man människorna i sina naturliga miljöer.  

Bild på rapparen Snoop Dogg.
Bildtext En ung Snoop Dogg.
Bild: Chi Modu

Ramsay menar att Chi Modu är en mästare på att få sina objekt att öppna upp sig själva . 

– När Chi skulle fotografera brukade han ta tid att först lära känna dem han skulle fota för att få dem att slappna av. Någon gång tog han med sig öl eller olagliga cigaretter. Han satt också där för han ville höra vad de tänkte. Det viktigaste var att gå dit med att öppna armar utan att ha ett färdigtänkt koncept som man försöker tvinga de här människorna in i. Utan istället handlade det om att möta personen som du ska arbeta med och justera det du gör efter det. 

På bilderna avbildas en väldigt mansdominerad hiphopvärld, varför finns det så få kvinnor med i utställningen? 

 – Det är något vi tänkte på och talade mycket om. Chi Modu sade också själv att det är en sak som stör honom. Men under den här tiden som han fotograferade fanns det knappt några kvinnliga rappare. Mary J. Blige är den enda kvinnan i hela utställningen - så såg situationen ut under 90-talet. Det var först efter att Chi slutat fotografera som Missy Elliott och andra kom och ändrade könsbalansen. 

Utställningen pågår tills den 1.9.2019 på Vantaan Artsi. På torsdagar klockan 17 ges en gratis guidning. Det är fri entré till muséet.