Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snart byggs det bostäder på Drottningberg i Hangö - Chyde Invest har köpt två tomter

Från 2019
Bildcollage av hangö stads karta över tomter och ett fotografi av Östra hamnen i Hangö.
Bildtext I Östra hamnen kommer det förhoppningsvis snart att stå nya bostadshus. Pilen pekar på det område där hus ska byggas så snart bygglovet är inlämnat och godkänt. Kartan är Hangö stads och visar tomterna som Chyde Invest har köpt vid Granitborgen.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Snart ska det förhoppningsvis köra grävmaskiner och springa hjälmklädda byggarbetare på grusplanen i Östra hamnen i Hangö. Hangöföretaget Chyde Invest har köpt två tomter med plats för åtta byggnader.

Det har funnits planer på att bygga bostäder på Drottningberg i nästan tio år. Regatta Resorts har länge velat bygga bostäder på området, men företaget har ännu inte kommit till skott och bygget har skjutits upp.

Nu ser det ändå ut som om det snart ska börja hända saker på Drottningberg, i alla fall på tomterna närmast granitborgen.

- Vi ska försöka göra någonting snyggt och vackert som passar in där, säger Jan-Erik Chydenius på Chyde Invest.

Elina Seikku och Jan-Erik Chydenius står och blickar ut över Hangö.
Bildtext Arkivbild på Jan-Erik Chydenius och Elina Seikku på Chyde Invest.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Företaget har köpt två tomter av det statliga fastighetsbolaget Senatsfastigheter.

Det innebär att tomterna på Drottningberg nu i princip är fördelade mellan två aktörer, Hangö stad och Chyde Invest. Merparten ägs av staden.

Cirka 70 lägenheter

Chydeniusföretaget ska nu göra klart planen för området och därefter ansöka om bygglov.

Chydenius är än så länge lite förtegen om vad hans planer är för sina nyköpta tomter.

Enligt stadsplanen finns det möjlighet för åtta byggplatser, säger Chydenius. Det skulle innebära åtta hus på två till tre våningar. Detaljplanen tillåter byggnader på högst +16 meter.

- Vi har en arbetssiffra på 70 lägenheter plus minus, säger Chydenius.

Tanken är att företaget bygger ett hus i taget. Ifall allt går enligt planerna hoppas Chydenius kunna öppna dörren till det första huset redan i slutet av 2020.

Locka nya skattebetalare

Enligt detaljplanen får 50 procent av bostäderna vara fritidsbostäder.

- Vi försöker få hit människor som först blir kära i Hangö och sedan flyttar de hit på riktigt. Vi måste komma ihåg att de människor som kommer hit hämtar mycket pengar oavsett, säger Chydenius.

Lägenheterna väntas bli av det dyrare slaget. De uppskattas ha ett pris på mellan 7 000 och 7 500 euro per kvadratmeter.

Chydenius tror inte att priset kommer att skrämma eventuella köpare, utan tar som exempel de lägenheter som han nyligen sålde på Högbergsgatan i Hangö och som blev klara för några veckor sedan.

De var i motsvarande prisklass, säger Chydenius.

Skulle du kunna tänka dig att bygga mer på Drottningberg?

- Jag tycker att en 5 300 kvadrats byggnadsrätt är väldigt mycket för mig.

Sprängningsarbeten på Drottnignberget i Hangö i mars 2012
Bildtext Sprängningsarbeten på Drottningberg i mars år 2012.
Bild: Yle/Maria Wasström

Hangö stad äger som nämnt den större delen av Drottningberg. Åtminstone för tillfället.

- För en större del av stadens mark finns samarbetsavtalet med Regatta Resorts. De har så att säga ett avtal på att få köpa större delen av tomterna, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Det finns en stadsägd tomt på Drottningberg som inte är bunden till något avtal.

Uppskjutna bygglov

Det är redan nu flera år sedan man sprängde berg på Drottningberg och sedan staden drog rör och el till det kommande bostadsområdet.

Egentligen skulle Regatta Resorts börja bygga där redan för flera år sedan.

Från början var tanken att bygglovet skulle lämnas in år 2016, men staden beslutade att ge företaget tilläggstid till 2018.

Bostäder vid ett klippigt område.
Bildtext Fabriksudden i Hangö.
Bild: Nicole Hjelt \ Yle

En ny tilläggsansökan lämnades in 2017 eftersom Regatta Resorts bedömde att man behövde mera tid för att kunna förverkliga byggprojektet på Drottningberget på ett framgångsrikt sätt.

Staden gav Regatta Resorts tilläggstid till oktober 2021.

Regatta Resorts planer i Hangö har dragit ut på tiden bland annat på grund av besvärsprocesser.

Också Regatta Resorts på Drottningberg

Denis Strandell har nyligen talat med Regatta Resorts och han tror att det är mycket sannolikt att de kommer att komma igång med bygget inom nuvarande avtalstid.

- Inte är det ju så att de har suttit på sina händer här under tiden utan nog har de funderat på Drottningberg och planerat och ritat, säger Strandell.

I avtalet mellan Hangö stad och Regatta Resorts fanns vissa krav. Regatta Resorts skulle först få börja bygga på Drottningberg då bygget på Fabriksudden kommit i gång. På Fabriksudden finns i dag en spaanläggning.

- Från vår sida finns det inget som hindrar det. Däremot så har de själva önskat att först få bygga hotellutvidgningen på Fabriksudden och sedan rikta blickarna mot Drottningberg, säger Strandell.

Tom simbassäng.
Bildtext Regatta spa heter spaanläggningen som finns i Hangö.
Bild: Yle/Tove Virta

Arbetet med hotellutvidgningen går ändå trögt.

- Planerna är klara och ritningarna är så gott som klara, men området behöver detaljplaneras på nytt. Stadsstyrelsen beslöt för någon månad sedan att påbörja planeringen av Fabriksudden i brådskande ordning. Så det är igång, säger Strandell.

Målet är att få planen klar under 2019, säger Strandell.

"Härligt att det börjar hända"

Strandell har inte hört Hangöbornas kommentarer om nyheten att det snart kan komma bostäder på Drottningberg.

- Däremot, baserat på de kommentarer som jag har hört hittills, så har ju Hangöborna varit lite besvikna på att det inte har hänt någonting. Nu har det sett ut så där i kanske inte tio år, men inte långt ifrån. Inte är det någon fröjd för ögat och inte är det till nytta för någon, säger han.

Byggplanerna hämtar nya invånare och deltidshangöbor. Om alla planer blir av så skapas det stora byggarbetsplatser vilket i sin tur sysselsätter Hangöbor, säger Strandell.

Jan-Erik Chydenius har i dag fått ta emot många positiva kommentarer av Hangöbor.

- Människor har ringt och textat och skickat till mig: "Härligt att det börjar hända där", säger Chydenius.

Hangötidningen var först med nyheten.

Diskussion om artikeln