Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ana Diaz om Allsång på Skansen: ”Det bästa är att publiken är en del av hela upplevelsen”

Från 2019
Uppdaterad 09.07.2019 15:15.
Ana Diaz fotad på Skansen med Stockholm i bakgrunden.
Bildtext Ana Diaz
Bild: SVT / Janne Danielsson

Artisten, låtskrivaren och musikproducenten Ana Diaz kommer till säsongens tredje Allsång på Skansen. Med en både diger och brokig karriär bakom sig och flera samarbeten med några av världens största artister är det första gången hon ställer sig på Sollidenscenen. Planen är att anlända blek som en vampyr och mötas av en solig publik.

Trots en lång karriär är Ana Diaz ett rätt okänt namn för de flesta. Men då har inte heller hennes fokus varit att själv stå på scen. Istället har hon främst byggt upp sin karriär genom låtskrivande för andra artister.

På listan över samarbeten genom åren finns namn som Britney Spears, One Direction, Wyclef Jean, David Guetta, Jennifer Lopez, Zara Larsson och många fler.

I närmare 15 år har hon bott utomlands och hon har också öppet talat om den ångest och den depression som följt henne.

2015 flyttade hon hem till Sverige och bestämde sig då också för att satsa på en egen artistkarriär. För första gången började hon då också skriva på svenska och fick stort genomslag med singlarna ”Starkare”, ”Fyll upp mitt glas nu” och ”100”.

Programmet är inte längre tillgängligt

Blek som en vampyr

Det är få artister med Anas meritlista som inte uppträtt på Allsång på Skansen. Själv vet hon inte riktigt vad hon skall vänta sig, men ser fram emot mötet med publiken.

- Det är spännande. Det enda jag vet är att folk är väldigt glada. Att folk faktiskt sjunger med och att publiken är en del av hela upplevelsen istället för att det är artist och publik skilt. Det blir något man gör tillsammans. Det tycker jag är fint.

Vid sidan av Allsången finns inte många gig inplanerade. Istället är det studion som kommer att vara Anas hem under sommaren.

- Jag kommer att skaffa mig en sån där studiosolbränna där man är alldeles blek som en vampyr. Jag skall vara i studion och skriva hela sommaren.

Rötter i Finland

Några större semesterplaner har Ana inte. Blir det luckor i kalendern så är enda planen att åka hem till familjen i Västerås. Staden där hon växt upp med en finsk mamma och pappa från Venezuela. Kopplingen till Finland har hon kvar via sina släktingar.

- Mina kusiner som bor i Oulu, Helsingfors, Tampere och Vesilahti, svarar Ana direkt på frågan om vad det första hon tänker på när hon hör Finland.

Vi skulle hängt med släkt i Finland. De kör rally. Är poeter vid teatern. Dör dramatiskt: Min morbror fick ett träd i huv'et”

Textrad från Ana Diaz's låt "100".

Om det är det finska arvet som bidragit till den anspråkslösa artisten Ana Diaz är kanske bästa att låta vara osagt. Hennes strävan att fortsätta skriva framstående låtar utan att själv stå i rampljuset finns i alla fall där. Det märks också i svaret när hon får välja vilken artist, död eller levande, som hon helst skulle vilja träffa.

- Bill Withers tror jag. Jag är så imponerad av hans hantverk. Hans låtskriveri. Han har skrivit Ain’t No Sunshine och flera andra helt otroliga låtar. Och sen har han bara slutat och verkar ta det lugnt. Jag är imponerad av det.

Men än är det inte dags att ta det lugnt. Redan ikväll väntar rampljuset på Skansen.

Till säsongens tredje program kommer också Arvingarna, Benjamin Ingrosso & Felix Sandman samt Claudia Campagnol.

Claudia Campagnol
Bildtext Claudia Campagnol
Bild: SVT / Janne Danielsson
Benjamin Ingrosso
Bildtext Benjamin Ingrosso
Bild: SVT / Janne Danielsson

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 25.6.2019. Här kan du läsa mer om årets artister. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.
Sändningen refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

På andra språk

Diskussion om artikeln