Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Roligt men farligt - elsparkcyklarna verkar vara här för att stanna

Från 2019
Tre elsparkcyklar står vid sidan av en trottoar.
Bildtext Elsparkcyklarna har tagit över Åbo under sommaren.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Det mycket populära fordonet orsakar huvudbry hos både trafikanter och läkare. Under Ruisrock ska ingen få köra med elsparkcyklarna, "det är för mycket folk och många är berusade".

Mathias Soini, marknadsföringschef på företaget Voi som erbjuder elsparkcyklar i Åbo, säger att det är ytterst viktigt att folk som kör med elsparkcyklarna tänker på säkerheten.

Åbo har nu tömts på elsparkcyklar inför Ruisrock, men på måndag är de tillbaka igen.

Det verkar som att elsparkcyklarna är här för att stanna. Soini säger att Åboborna verkligen tagit elsparkcyklarna till sig och berättar att fler elsparkcyklar hela tiden dyker upp i stan.

- Jag vill inte avslöja exakt hur många det finns i Åbo eller hur många användare vi har, men vi började med 250 stycken och har nog ökat antalet rejält nu när efterfrågan varit så stor, säger Soini.

- Men under Rusirock fylls Åbo av mycket folk och många är berusade, därför tar vi bort elsparkcyklarna ur gatubilden så inga onödiga olyckor händer.

Två orange elsparkcyklar står i ett gathörnö.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Ta inte elsparkcykeln hem från krogen!

Att folk kör berusade fördöms både av Soini och överläkare Teemu Elomaa på Åbo universitetscentralsjukhus.

- Elsparcyklarna är som vilket annat fordon som helst och ska därför under inga omständigheter köras om man druckit alkohol, säger Soini.

Teemu Elomaa säger att han förstår att elsparkcykeln är ett roligt färdmedel och att det speciellt på sommaren kan vara skönt att susa hem genom en varm sommarnatt.

- Men många glömmer hur sårbar man är på elsparkcykeln som också går väldigt fort. Det finns risk för dödliga hjärnskador om man faller och inte har hjälm på sig.

Voi ja Tier -yhtiöiden sähköpotkulaudat parkissa.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Enkelt och smidigt färdmedel

Elsparkcyklarnas enorma popularitet tror Mathias Soini beror på att de både fyller ett behov och ger en känsla av frihet.

Elsparkcyklarna används främst för att köra korta sträckor inne i centrum av Åbo, berättar Soini.

De ska ska stanna i Åbo över hösten och vintern. I Stockholm har man goda erfarenheter av att ha elsparkcyklarna till folks förfogande året runt, berättar Soini.

Istället för att ta bilen eller vänta på bussen kan man ta en elsparkcykel och sen lämna den när man inte behöver den längre.

- Dessutom är det roligt att åka omkring på dem! säger Soini.

Att så många vill betala för att susa fram på en elsparkcykel som inte är ens egen tror Soini att går hand i hand med att delningsekonomi blir allt vanligare.

Det gäller att köra försiktigt

Överläkare Teemu Elomaa är inte lika entusiastisk som Mathias Soini över elsparkcyklarnas stora popularitet.

Teemu Elomaa.
Bildtext Teemu Elomaa. Arkivbild.
Bild: Yle/Sannimari Lehtilä.

Elomaa berättar att det varje vecka kommer in patienter som fallit eller krockat med elsparkcykeln. Några av olyckorna har även varit så allvarliga att de slutat på operationsbordet.

- Elsparkcyklarna är farliga eftersom de är så tysta och relativt osynliga i trafiken. Farten är oftast väldigt hög med tanke på att de flesta kör alldeles oskyddade.

Elomaa tror likt Soini att elsparkcyklarna är här för att stanna, folk verkar älska friheten och farten.

- Men riskfritt är det inte, och hjälm ska man absolut ha på sig! säger Elomaa.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln