Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Antti Rinne: En brådskande lösning söks för de finska barnen och kvinnorna i lägret al-Hol

Från 2019
Uppdaterad 04.07.2019 18:25.
Antti Rinne intervjuas av flere journalister
Bildtext Antti Rinne.
Bild: Lehtikuva

Den förra regeringen ville inte hjälpa de tiotals finländska kvinnorna och barnen på det kurdiska al-Hol lägret i Syrien. Den nuvarande regeringen har i veckor sagt att man söker en lösning, men ännu dröjer den.

Till Svenska Yle meddelar statsminister Antti Rinne idag att regeringen söker en skyndsam lösning på frågan.

- De behöriga ministrarna söker gemensamt en brådskande lösning på situationen för barnen och kvinnorna på al-Hol. Med lösningen strävar man efter att trygga i synnerhet barnens säkerhet och ställning under de svåra omständigheterna, säger statsministern i ett textmeddelande via en specialmedarbetare.

På kurdernas initiativ har de finska myndigheterna och den syriska kurdregimen haft kontakt angående finländarna på al-Hol.

Uppgifter om antalet finländare på lägret varierar

Senast idag besökte kurdiska Salih Muhammad, som representerar det kurdiska PYD-partiet, Finland för att ge upplysningar till både utrikes- och inrikesministeriet.

Enligt honom finns det åtta finska kvinnor och 25 finska barn på lägret, men det är svårt att veta exakt. Tidigare har det rapporterats att det finns 11 finska kvinnor, så kallade IS-fruar och 33 finska barn på lägret.

Det lär också finnas föräldralösa finska barn på lägret.

Salih Muhammad är man med stor mustasch och glasögon. På bilden är han klädd i kostym.
Bildtext Salih Muhammad från det kurdiska PYD-partiet säger att representanter för Sveriges, Norges och Danmarks utrikesministerier har besökt lägret al-Hol, men ännu ingen från det finska utrikesministeriet.
Bild: Tom Kankkonen

Finland bland de sista att reagera

Tusentals personer från olika länder åkte iväg för att strida som IS-krigare i Syrien och Irak för det så kallade kalifatet.

Efter att IS besegrades med stor hjälp av kurderna, har flera länder hämtat hem barn och i vissa fall också kvinnor från lägret.

En förlamad skottskadad 13-årig pojke evakuerades till Danmark i slutet av juni.

Också Sverige, Norge, USA, Frankrike, Holland, Kosovo, Sudan, Uzbekistan och Kazakstan har tagit hem IS-kvinnor och barn.

Ryssland utmärkte sig genom att evakuera 21 IS-kvinnor och deras barn redan för ett par år sedan. Evakueringen av kvinnorna stoppades 2017, men i fjol började Ryssland åter hämta hem barn från området.

Källor: Yle, Helsingin Sanomat, DR

Diskussion om artikeln