Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Familj i Solf fick oväntat besök av 20 000 förrymda bin – "det var ett bimoln runt hela gården"

Från 2019
Uppdaterad 05.07.2019 10:45.
En svärm med bin har ockuperat ett rött tegeltak.
Bild: Privat

Det var en overklig syn som väntade Therese Hahn och hennes familj på hemgården i Solf i Korsholm på torsdag. En bisvärm på 20 000 bin hade rymt från en närliggande biodling och var på jakt efter ett nytt hem.

Solfbon Therese Hahn hade redan på onsdag märkt att det samlats några bin vid biltaket, men senare på kvällen fanns inga kvar så hon tänkte att det flugit iväg.

Nästa dag när hennes yngsta son cyklade hem från byn hade dock antalet mångdubblats.

- Han ringde åt mig och sade att kom hit och se, här är jättemycket bin. Vad ska jag göra, jag kan inte komma in på gården. Det var faktiskt massor, tusentals. Det var ett bimoln runt hela gården, säger Hahn.

Hur reagerade du när du kom hem?

- Jag gick dit för att filma och fota och tyckte det var häftigt, säger hon med ett skratt.

- En av våra släktingar hade också en bisvärm hängande i äppelträdet och det var första gången jag hörde om att de kan flytta på sig på det sättet. Så jag visste nog att det kan hända, men nog är man ändå ganska oförberedd på det.

En kvinna ser upp mot taket som ockuperats av en svärm med bin.
Bildtext Therese Hahn fick oväntat besök av bin.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Familjen tog det hela med ro, men Hahn ville ändå ta det säkra före det osäkra.

- Jag var via apoteket och köpte medel mot bisting. Vi är fem i familjen och någon kan ju vara riktigt allergisk, man vet aldrig.

Inget ovanligt

Bina hade antagligen rymt från biodlaren Jens Sten som har en biodling bara några hundra meter från familjen Hahns hem.

- Eftersom ingen annan i närheten har bin, så är det antagligen mina, säger Sten.

Enligt Sten är det inte ovanligt att bin flyger iväg på det här sättet. När de ska fortplanta sig delar de på sig och bildar ett nytt samhälle.

Nu har Sten lagt en låda på taket till Hahns hus och han hoppas att pollen och honung som finns inne i lådan ska locka dem in dit.

Bin som samlas i en låda.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Det är bidrottningen som flyger iväg och hon alstrar ett feromon som alla följer. Får jag in drottningen i lådan så följer alla med, men om hon tar till flykten och inte godkänner lådan, så följer resten av bina med.

Då Yle Österbotten kontaktar Therese Hahn på fredag förmiddag uppger hon att de inte längre har några bin på gården. I lådan på taket fanns endast några enstaka bin på torsdag kväll, vilket betyder att bina antagligen har stuckit någon annanstans.