Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hållbarhet och rymdteknologi har aldrig sett så här bra ut - Helsinki Fashion Week är en föregångare inom modeindustrin

Från 2019
En modell fotograferas
Bildtext Wilma Rytkönen fotograferar modellen Iida Suutarla som har på sig Veera Kongas ekologiska klädesplagg
Bild: Iiris Mattsson

Helsinki Fashion Week är världens mest hållbara modevecka och också den enda som till 100% baserar sig på cirkulär ekonomi. Material och innovationer tas till och med från rymdteknologi.

Branschorganisationen för modeindustrin i Sverige – Swedish Fashion Council meddelade att de ställer in Fashion Week Stockholm 2019.

Den främsta anledningen är just de ökade kraven på hållbarhet inom modebranschen, som modeveckan i Stockholm inte möter.

Grundaren till Helsinki Fashion Week (HFW) Evelyn Mora, som också är talesperson för en hållbar och cirkulär modeindustri, tycker att det var ett fint beslut.

Evelyn Mora på soffan
Bildtext Evelyn Mora har många idéer om hur mode kan bli hållbarare.
Bild: Iiris Mattsson

- Då i tiderna när jag grundade evenemanget skulle jag inte ha trott att vi har kommit så här långt. Att modeveckorna följer våra fotspår, det är en väldigt bra sak. Vi har kommit långt men har ännu en lång väg kvar, säger Mora.

Designern Veera Konga, som kommer att ställa ut sin kollektion på Helsinki Fashion Week, säger att om man inte kan laga hållbara kläder så ska man inte göra dem alls.

- Jag är själv emot trender. Man kunde gå mot en stil som är mer tidlös, mot en långvarig och hållbar stil - istället för säsongtrender som byts snabbt. Och så intresserar de nya materialteknologierna som nu utvecklas, säger Konga.

Porträtt av kläddesigner Veera Konga
Bildtext Veera Konga skapar endast ekologiskt hållbart mode.
Bild: Iiris Mattsson

En realistisk utopi

HFW 2018 var det första modeevenemanget som helt och hållet baserat sig på cirkulär ekonomi, det vill säga där allting återanvänds och allt material återvinns.

Samma år presenterade Helsinki Fashion Week tillsammans med Teknologiska forskningsinstitutet VTT för första gången konceptet Eco Village - ett koncept som demonstrerar kopplingen mellan mode och cirkulär livsstil.

I år blir Eco Village mer individbaserad, och innehåller olika lösningar för att spara vatten och återvinna och ta hand om material.

- Vi är i en intern konflikt med oss själva. Vi förbrukar väldigt mycket inne i städerna, men ser inte mängden avfall och förorening som vi är delaktiga till. Därför ville vi hämta den här helheten in i staden, säger Mora.

Mora förklarar Eco Village som ett självförsörjande ekosystem som ställs ut som en prototyp för framtidens urbana bebyggelse. Det är en demonstration av hur nära verkligheten en utopi kan vara.

Nej till djurprodukter

Eco Village ville också uppmuntra till en förändring mot en hållbarare livsstil, där inte bara kläder utan också accessoarer och skor är gjorda av ekologiskt och etiskt material som lätt kan återanvändas och återvinnas.

Det här inspirerade till att ta ett steg längre i nya material-innovationer.

Helsinki Fashion Week har förbjudit alla produkter gjorda av djurskinn, vilket ger utrymme för nya innovationer och materialutveckling.

- Vi ger underlag och synlighet för nya teknologier och innovationer, och för hur materialen ska kunna massproduceras utan att ha negativa effekter på naturen - som produktionen av djurskinn har, säger Mora.

För HFW 2019 har man valt ut hållbara designers och varumärken från hela världen, baserat på resurseffektivitet och innovation när det kommer till begagnat material.

För att ytterligare höja ribban har de beslutat att endast välja ekologiska, icke-animaliska kollektioner vilket väckt en länge väntad dialog inom globala modeindustrin.

- Jag vaknade till angående klädindustrins miljöproblem och ansvarsfullhet. Det har för mig varit en viktig sak, hur man kunde klä sig ansvarsfullt och miljövänligt, men ändå stiligt, säger Konga.

En modell fotograferas
Bildtext Wilma Rytkönen fotograferar modellen Iida Suutarla.
Bild: Iiris Mattsson

Nya material-innovationer från rymden

”För säkerhets skull” gör Helsinki Fashion Week samarbete med Europeiska rymdorganisationen för att undersöka alternativa möjligheter - det vill säga i fall vi är tvungna att byta planet.

Samarbetet ska skapa en dialog om nya materialinnovationer som både kan användas på månen och på jorden.

- De använder många intressanta teknologier och material som också har kopplingar till modebranschen, säger Mora.

Under modeveckan håller rymdorganisationen ett anförande om sin undersökning som gäller bosättning på en annan planet under de kommande 20-30 åren.

Mora säger att det i rymden används mycket sådan teknologi och sådant material som också kan tillämpas i modebranschen.

- Det är ett av deras projekt som koncentrerar sig på samarbete med alla branscher inom material, teknologi och livsstil. Hurdan livsstil vi har här på jorden påverkar hurdan livsstilen kommer att vara om vi bosätter oss i rymden.

HFW ordnas i Riddarhuset 19-22 juli.

Diskussion om artikeln