Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jordgubbarna håller på att ta slut - men ännu hinner du fylla frysen

Från 2019
Uppdaterad 05.07.2019 15:47.
Jordgubbar vid Lill-Breds jordgubbsodling i Ingå.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Det gäller att vara snabb om du vill fylla frysen med lokalproducerade jordgubbar i sommar: många odlare håller på att sälja slut på sina bär.

- De håller på att ta slut! svarar Pargasodlaren Elisif Vennelä på frågan om hur jordgubbssäsongen har kommit igång.

- Lite har vi ännu, men inte alls några stora mängder. Det är på grund av det varma och torra vädret vi haft i år. Det har gjort att skörden har kommit tidigare och varit mindre.

Lite extra vatten kunde det ha fått komma, tycker Vennelä.

Elisif Vennelä i sitt jordgubbsland
Bildtext Elisif Vennelä. Arkivbild.
Bild: Yle/Emma Strömberg

Oskar Ekholm på Kimitoön har inte heller många jordgubbar kvar. Han tror ändå att den som vill fylla frysen nog kommer kunna hitta bär en bra bit in i juli.

- Det har varit en bra säsong, men ovanligt kort. Den fick en snabb start i värmen och allt mognade på en gång. Efter det har man konstant fått plocka.

Ekholm håller inte med Elisif Vennelä om att mera regn skulle ha gett större skörd.

- Så länge man har ett bra bevattningssystem går det nog bra fast det inte regnar. Faktiskt så kan för mycket regn skada bären då jordgubbarna ligger på plastbänkar, säger han.

Jordgubbar.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Jordgubbar utpekas som väldigt besprutade. Hur mycket blir era besprutade?

- Vi har ekologiska jordgubbar som inte är besprutade, och i år har det varit ett bra år utan någon ohyra, säger Elisif Vennelä.

- Jag besprutar bara så mycket som jag absolut måste. Jag kollar i landet och om det syns några problem måste det åtgärdas. Mycket kan förstöras om man ignorerar det, säger Oskar Ekholm.

Det har torkan hjälpt till med: det har varken funnits mögel eller ohyra. Kvaliteten på jordgubbarna är alltså bra i år.

Utländska bär säljs som finländska

När man köper inhemska jordgubbar vill man ju vara säker på att de verkligen är finländska.

Svenska Yle skrev förra veckan om en ny övervakningsmetod som ska garantera att jordgubbar som säljs som inhemska verkligen är det.

Att utländska bär ibland säljs som inhemska har både Elisif Vennelä och Oskar Ekholm hört om.

- Det är ett problem för alla odlare i landet, det är bra att man nu utvecklat ett system för att bekämpa det här. Det löser inte alla problem men man kanske kan få fast de största bluffarna i alla fall, säger Vennelä.

- Det är något som verkligen inte är okej att det görs. När det en gång finns inhemskt ska man använda de produkterna så långt det går. Jag brukar inte tänka så mycket på det här, man mår ju illa av att bara höra om det, säger Ekholm.

Diskussion om artikeln