Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kaj Stenvalls populära ankor fick ge vika för politikerna: “Politikermotiven är inte lika folkkära som ankorna men jag känner ingen press, jag känner mig fri”

Från 2019
Uppdaterad 07.07.2019 15:04.
Kaj Stenvall
Bildtext Kaj Stenvall känner ingen press i sitt skapande, tvärtom känner han sig fri.
Bild: Yle

Åbokonstnären Kaj Stenvall målar inte många ankmotiv mera, utan nu är det politikerporträtt som skapas i spetsvillan på Runsala. Stenvall sökte länge en ersättare till ankan och den fann han i politiken.

För knappt 50 år sedan flyttade Kaj Stenvall till Åbo för att studera vid Åbo ritskola. Flytten var ett medvetet val, för i staden var popkonsten och underground-rörelserna var väldigt livfulla i början av 1970-talet, och popkonsten har han enligt egen utsago inte lämnat sedan dess.

Letade en ersättare till ankan

Stenvall letade länge en ersättare till den folkkära ankfiguren men han hade problem att hitta någon lika stark och kraftfull figur, tills han för drygt fem år sedan "upptäckte" rysslands president Vladimir Putin.
Putin började intressera konstnären i samband med indoktrineringen av Krimhalvön.
Stenvall hittade i Putin ny figur att porträttera, en figur med mycket stark anknytning till helt andra saker än ankan.

Kaj Stenvall
Bildtext Vladimir Putin, Donald Trump och Kim Jong-un förekommer på Stenvalls oljemålningar.
Bild: Yle

Putin fick snabbt sällskap av andra kända politiker som USA:s president Donald Trump, Nordkoreas ledare Kim Jong-un och våra inhemska politiker som Juha Sipilä och statsminister Antti Rinne.

- Rinne är en lite speciell person vars inre tankar kommer fram rätt tydligt i hans ansiktsuttryck och vissa gester han gör, därför tycker jag om att måla honom.

Kaj Stenvall
Bildtext Statsminister Annti Rinne (Rinne, "backe" på svenska) i en slalombacke symboliserar bland annat att regeringens popularitet dalar efter ett riksdagsval.
Bild: Yle

Låter betraktaren avgöra

Stenvall understryker att han inte tar någon klar politisk ståndpunkt och har inget direkt politiskt budskap i sina politiska målningar. Han vill försöka ge en annan synvinkel på politiken och på den allmänna debatten genom de politiskt laddade porträtten. För Stenvall är ironin är viktig.
Konstnären säger att han skjuter över ansvaret på betraktaren att avgöra vilket budskapet i målningarna egentligen är.

Men det finns alltså oftast en allvarlig underton, en ironisk vinkling och ett nytt synsätt i Stenvalls konstverk, vilket även återspeglar hans personlighet.

- Jag har en ironi och lätthet inom mig som balanserar upp allvaret och jag skrattar faktiskt ganska ofta då jag arbetar, berättar Stenvall.

Kaj Stenvall
Bildtext Donald trump och Vladimir Putin porträtterade av Kaj Stenvall.
Bild: Yle

Stenvall känner sig fri

Stenvall blev väldigt folklig och populär på bland finländarna på 1990-talet genom sina ankmotiv som prydde allt från postkort till vinflaskor, men trots populariteten så känner han ingen press.

- Tvärtom, nuförtiden då jag håller på med politiska motiv som inte alls är lika folkkära som ankan så känner jag ingen press utan jag känner mig faktiskt väldigt fri.

Kaj Stenvall
Bildtext Statsminister Antti Rinne är en av Stenvalls favoriter att måla.
Bild: Yle

Sociala medier en viktig plattform

Redan 1994 insåg Stenvall internets makt och kraft och han har alltid varit mån om att publicera sina konstverk på nätet och på senare år flitigt på sociala medier.
Stenvall ser ingen konflikt i att sprida sina konstverk gratis på sociala medier.

- För mig är det viktigt att människor följer mig och är intresserade av vad jag gör.

Runsala ger både kraft och ro

Kaj Stenvall bor i en stor vacker spetsvilla mitt på ön Runsla i Åbo. Han har sin atelje på vinden i det 150 år gamla karaktärshuset och förvarar sina konstverk i det stora ombyggda och renoverade fähuset på gården.

Närheten till naturen och lugnet på Runsala ger Stenvall sinnesro och kraft att arbeta.

Beskriv dig själv som konstnär idag.

- Jag vill vara fri som konstnär, göra saker på ett annat sätt och ruska om de oskrivna lagar som finns inom den traditionella konsten. Jag vill ruska om etablissemanget.

Kaj Stenvalls nästa utställning är i samband med Faces-festivalen i Karis.

Kaj Stenvall bytte ankorna mot politikerna

15:33

Diskussion om artikeln