Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Parasit hotar biodlingen på Åland: "Om man hittar varroa i en kupa måste man avliva hela bisamhället"

Från 2019
Biodlare på Åland.
Bildtext Maritta Martikkala och Kaija Tunkkari (skymd) samlar in bin för varroaprovtagning hos biodlaren Bror Nordlund (till höger) i Jomala på Åland.
Bild: Nina Smeds / Ålands Radio och TV

Information är viktigt för att behålla Åland som en varroafri zon, säger Maritta Martikkala från Livsmedelsverket. Hon befinner sig på Åland för att ta de årliga varroaproverna på de åländska bisamhällena.

Under tre dagar åker Livsmedelsverket runt till åländska bisamhällen och samlar in prover som ska visa om Åland fortfarande är varroafritt.

Provtagningen går till så att man öppnar bikupan och plockar ut cirka 300 bin som skickas till ett laboratorium i Kuopio.

- Alla bin har sjukdomar, men om bina får varroa får de fler sjukdomar och det ger mycket mer arbete åt biodlaren, säger Maritta Martikkala.

Varroakvalstret lever som parasit på tambin och orsakar stora skador på bisamhället.

Bara åländska bin

Brist på information är det största hotet. Nya biodlare måste veta att de ska köpa bisamhällen från Åland.

Biodlaren Bror Nordlund i Jomala Torp har bin för andra året. Han känner till risken med att varroa kan sprida sig till Åland.

- Risken finns ju alltid. Vi har ju nära till Sverige där det finns varroasmitta och i princip kan ett bi sitta på en bil och komma med över, säger han.

Bror Nordlund, biodlare på Åland.
Bildtext Bror Nordlund har haft bin i två somrar och är medveten om risken med att varroa sprids till Åland.
Bild: Nina Smeds / Ålands Radio och TV

Avlivning enda utvägen

- Om man hittar varroa i en kupa måste man avliva hela bisamhället. Det går inte att få bort när det väl kommit in, säger Maritta Martikkala från Livsmedelsverket.

Text och bilder: Nina Smeds, Ålands Radio och TV