Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem ska bli IMF:s nästa chef? Stubb, Katainen och Rehn potentiella kandidater

Från 2019
Uppdaterad 04.07.2019 22:58.
Internationella valutafondens symbol.
Bildtext Internationella valutafondens symbol.

I går stod det klart att Christine Lagarde kandiderar till posten som chef för Europeiska Centralbanken ECB. Lagarde är chef för Internationella valutafonden IMF.

Trots att det ännu inte är hugget i sten att Lagarde ska leda ECB går spekulationerna nu heta kring vem som kan tänkas efterträda henne på chefsposten på IMF.

Tjänsten på Europeiska Centralbanken inleds dessutom först i oktober då Mario Draghis mandat löper ut.

Christine Lagarde
Bildtext Christine Lagarde är IMF:s nuvarande chef.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Det amerikanska medieföretaget Bloomberg publicerade i dag, torsdag, en lista över potentiella efterträdare till Lagarde.

Bland de namn som Bloomberg nämner hittas Finlands två tidigare statsministrar, Jyrki Katainen och Alexander Stubb, samt Finlands banks chef Olli Rehn. Rehn var en stark kandidat i valet av Europeiska Centralbankens chef.

På toppen av Bloombergs lista hittas Storbritanniens tidigare finansminister George Osborne. Också den brittiska tidningen Financial Times förutspår att han är en stark kandidat.

Traditionsenligt är det en europeisk person som väljs till posten som chef för Internationella valutafonden. Det här eftersom Världsbankens chef kommer från USA.

Det handlar om en överenskommelse mellan de stora finansiärerna och det är osannolikt att praxis bryts den här gången heller.

Internationella valutafonden grundades 1944 och omfattar 189 länder. Organisationen hjälper länder i ekonomisk kris genom att bevilja dem lån.

IMF har kritiserats för sina lånevillkor som anses vara för stränga. EU och IMF håller inte alltid samma linje.

Exempelvis var parterna oense om villkoren kring att hjälpa Grekland ur den ekonomiska kris som drabbade landet år 2010.

IMF:s huvudkontor ligger i Washington i USA.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text.

Diskussion om artikeln