Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudans militärjunta och opposition har kommit överens om övergångsstyre - ledarposten ska rotera

Från 2019
Uppdaterad 05.07.2019 07:58.
På torsdagen pågick demostrationer exempelvis utanför ett fängelse i Khartoum. Från det här fängelset frigavs fångar senare på kvällen som del av överenskommelsen mellan militären och oppositionen.
Bildtext På torsdagen pågick demostrationer exempelvis utanför ett fängelse i Khartoum. Från det här fängelset frigavs fångar senare på kvällen som del av överenskommelsen mellan militären och oppositionen.
Bild: EPA-EFE

Natten mot fredagen uppgav både generaler och medlare i Sudan att förhandlingarna har lett till resultat. Militärjuntan och proteströrelsen har kommit överens om hur landet ska styras fram till nästa val, som väntas om cirka tre år. Frågan är om överenskommelsen kan hålla.

De senaste förhandlingarna mellan representanter för Sudans militärjunta och oppositionskoalitionen hann bara pågå i två dagar innan de ska ha nått avgörande resultat.

Det är kanske inte så konstigt eftersom man hade tidigare överenskommelser att bygga vidare på. Redan i mitten av maj firade sudaneserna ett avtal, men den uppgörelsen bröt samman genast.

Nu är parterna överens om att upprätta ett styrande råd med fem platser för militärerna, fem platser för civila ledare och en plats för en civil ledamot med militär bakgrund.

De senaste förhandlingarna mellan militären och oppositionen började på onsdagen. Generalernas representanter till vänster, oppositionen till höger och medlarna i ändan av bordet.
Bildtext De senaste förhandlingarna mellan militären och oppositionen började på onsdagen. Generalernas representanter till vänster, oppositionen till höger och medlarna i ändan av bordet.
Bild: EPA-EFE/MORWAN ALI

Ordförandeskapet för rådet ska rotera mellan de militära och de civila ledamöterna. Just frågan om vem som ska leda det här rådet har varit en knäckfråga så här långt.

De har också enats om att bilda en civil regering som ska ledas av en civil premiärminister, uppgav Afrikanska unionens medlare Mohammed El Hacen Lebatt under en presskonferens i natt.

Ett parlament eller lagstiftande råd gick inte att komma överens om

Enligt överenskommelsen i maj skulle man också inrätta en sorts parlament för övergångsperioden, ett lagstiftande råd där två tredjedelar av de 300 platserna skulle gå till oppositionsalliansen.

Nu uppgav Lebatt att frågan om det lagstiftande rådet skjuts upp tills man etablerat det styrande rådet och regeringen.

I den senaste uppgörelsen lovar parterna också att inleda en "detaljerad, öppen, patriotisk och oberoende" utredning av de senaste veckornas våld i landet.

Afrikanska unionens särskilda Sudan-sändebud, mauretaniern Mohamed El Hacen Lebatt under en presskonferens i Khartoum i början av veckan.
Bildtext Afrikanska unionens särskilda Sudan-sändebud, mauretaniern Mohamed El Hacen Lebatt under en presskonferens i Khartoum i början av veckan.
Bild: EPA-EFE/MORWAN ALI

Det är fortfarande oklart hur många människor som dödades exempelvis den 3 juni då militären försökte krossa protesterna i Khartoum.

Sudanesiska styrkor som omringade arméhögvarteret i Khartoum efter att demonstranterna jagats på flykt den 3 juni.
Bildtext Sudanesiska styrkor omringade arméhögvarteret i Khartoum efter att demonstranterna jagats på flykt den 3 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det finns alltså många svåra frågor som kan fälla också den här senaste överenskommelsen innan det kan hållas val i landet.

Maktkampen mellan militärjuntan och proteströrelsen i Sudan har pågått sen i april då militären, efter ett flera månader långt folkligt uppror, störtade diktatorn Omar al-Bashir.

Trots att proteströrelsen varit stor och fredlig har - enligt nyhetsbyrån AFP:s siffror - över 250 människor mist livet i våldsamheter sen al-Bashir föll.

Källor: Reuters, AFP, AP

En kvina går förbi en av RSF-milisens vägspärrar i Khartoum

Sudans demokratiaktivister står ensamma samtidigt som militärjuntan samlar stöd

Dödssiffran efter måndagens massaker steg till över hundra.

Diskussion om artikeln