Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omstridd skulptur av Tutankhamon såld för drygt 5 miljoner euro

Från 2019
Uppdaterad 05.07.2019 07:50.
Närbild av Tutankhamon-byst som såldes för drygt fem miljoner euro på Christie´s i London.
Bildtext Den omdiskuterade Tutankhamon-bysten.
Bild: Reuters

En skulptur av den egyptiske faraon Tutankhamon har sålts för 5,2 miljoner euro på auktionshuset Christie´s i London. Egyptiska myndigheter anser att skulpturen är stöldgods.

Auktionen har varit mycket omdebatterad eftersom Egypten har krävt att försäljningen stoppas. De egyptiska myndigheterna anser att reliken har stulits från landet och att den borde återlämnas.

Enligt det egyptiska utrikesministeriet har den över 3 000 år gamla skulpturen sannolikt stulits från Karnak-templet på 1970-talet.

Myndigheterna har bland annat bett FN-organet för kultur och vetenskap Unesco att ingripa och stoppa affären.

Egypten har redan länge krävt att konstföremål som bland andra arkeologer och koloniala äventyrare har fört ut ur landet ska återlämnas. År 1983 instiftades lagar som förbjöd att föra ut konstföremål ur landet.

Christie's tillbakavisar anklagelserna

Auktionshuset Christie's påpekar i sin tur att Egypten aldrig tidigare har varit bekymrade över skulpturens ursprung, trots att den har visats upp i offentligheten.

Vidare säger auktionshuset att skulpturen inte är föremål för någon utredning och att det aldrig skulle auktionera ut objektet om det fanns en riktig anledning till oro.

Christie's har också publicerat en lista över dem som har ägt skulpturen de senaste 50 åren. Den nya ägaren vill däremot förbli anonym.

Skulpturen i fråga är 28 centimeter hög och gjort av kvartsit. Den föreställer den egyptiske faraon Tutankhamon som dog som 19-åring för över 3 000 år sedan. Hans välbevarade gravkammare upptäcktes år 1922.