Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ om att skydda saimenvikaren uppe i 40 000 underskrifter på två dygn

Från 2019
Uppdaterad 05.07.2019 09:52.
Saimenvikarkut.
Bildtext Saimenvikarens ungar kan fastna i fisknät och drunkna.

Ett medborgarinitiativ om nätfiskeförbud på saimenvikarens utbredningsområde har nått 40 000 underskrifter sedan i onsdags.

Medborgarinitiativet samlade in mera än 30 000 underskrifter på ett dygn.

Initiativet föreslår att en lagberedning skall inledas som förbjuder nätfiske året om i saimenvikarens utbredningsområde för att skydda saimenvikaren och sälkutarna.

För tillfället är nätfiske förbjudet i vikarområdet mellan den 15 april och den 30 juni.

Drunknade sälkutar väcker känslor

Fyra stycken sälkutar har fastnat och drunknat i fisknät efter att begränsningarna på nätfiske lyftes förra söndagen.

Sälkutarnas grymma död skapade en stormig debatt på sociala medier och på onsdagen startades medborgarinitiativet för den mest sällsynta sälen i världen.

Tillsammans med sin familj startade Iina Palola medborgarinitiativet för att skydda saimenvikaren.

Drunknad saimenvikare.
Bildtext En drunknad saimenvikare år 2009.

Sammanlagt finns det 380-400 saimenvikare. Mängden har ökat med ungefär 15 per år under de senaste åren. Saimenvikaren existerar endast i Saimen i Finland.

Jord- och skogsbruksministeriet bildar arbetsgrupp för saimenvikaren

Efter sommaren kommer Jord- och skogsbruksministeriet att bilda en arbetsgrupp som skall förbereda förordningen om fiskebegränsning i Saimen år 2021.

Gruppens har som mål att få en helhetsbild över hur effektiva de nuvarande begränsningarna i fiske är gällande skyddandet av saimenvikaren.

Statsrådets förordning om begränsningar i användningen av vissa fångstredskap och fiskmetoder inom saimenvikarens viktigaste områden trädde i kraft i den 15 april 2016 och gäller fram till den 14 april 2021.

Saimenvikarstammen har vuxit i enlighet med statsrådets mål.

Jord- och skogsbruksministern Jari Leppä (C) anser att sälkutarnas dödsfall är oerhört ledsamt.

- Jord- och skogsbruksministeriet förbinder sig till strategin för saimenvikarstammens tillväxt. Ingen av oss vill se flera dödsfall, säger Leppä.

Leppä uppmanar lokala fiskare att vara uppmärksamma på vilka fångstredskap de använder, så att saimenvikarna och deras kutar inte fastnar i dem.

Risken ännu stor för sälkutarna

Miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) uppmanar fiskare i Saimen att undvika nätfiske i juli i de områden där saimenvikarna befinner sig.

Även om förbudet mot nätfiske i Saimen lyfts i slutet av juni, är risken för sälkutarna att fastna i fisknäten ännu stor, säger Mikkonen i ett pressmeddelande från Miljöministeriet.

En saimenvikare i Linnansaari nationalpark
Bildtext Saimenvikarstammen fortsätter att växa.
Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press

Enligt ministeriet är nätfiske det största hotet mot saimenvikaren och därför bör man undvika nätfiske i vikarområden.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Kansalaisaloite vaatii verkkokalastuksen täyskieltoa norppavesillä – kerännyt päivässä jo yli 10 000 allekirjoitusta, ministeriö perustaa norppatyöryhmän" skriven av Markus Mäki, Jaakko Palvaila och Matti Konttinen.

Diskussion om artikeln