Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jazz i takt med rälsens sjungande - ”världens bästa nattåg” var en succé

Från 2019
Tågresenärer ombord på ett nattåg.
Bild: Roland Huguenin

Sista helgen i juni var det dags för Jazz Night Express jungfrufärd. Sedan 2016 har Nederländerna inga nattågsförbindelser till utlandet. Tre kompisar beslöt ta saken i egna händer och ordnade ett eget nattåg: ”Världens bästa nattåg”.

Den sena fredagseftermiddagen på Rotterdams centralstation är snudd på alltför varm, att stryka omkring i skyskrapornas skuggor är att föredra.

På skärmarna dominerar de inhemska resmålen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht. Belgiska Antwerpen direkt på andra sidan gränsen hör till de få utländska undantagen.

Men plötsligt dyker ”Berlin Hbf” upp, utan de sedvanliga koderna för att identifiera tåget.

Passagerarna på perrong 9b börjar trampa allt ivrigare då det mörkröda retrotåget rullar in på stationen, i stark kontrast till de nederländska järnvägarnas gulblåa tåg.

Alla fönster är öppna, och musiken från när ett jazzband värmer upp flödar direkt ut över perrongen. Jazz Night Express har anlänt.

”Världens bästa nattåg”

År 2016 beslöt tyska tågbolaget Deutsche Bahn att slopa sina nattågsförbindelser.

I och med att Deutsche Bahn var ett slags spindel i nätet för nattågen, innebar det här drastiska förändringar för de omkringliggande länderna.

I Nederländerna till exempel har det sedan dess inte funnits en enda nattågsförbindelse till utlandet.

Tågresenär hänger ut genom ett fönster då tåget står på en perrong.
Bildtext Chris Engelsman ombord på tåget.
Bild: Roland Huguenin

Slopandet av nattågen grämde Chris Engelsman, som började fundera hur han själv kunde åtgärda situationen. Tanken om att själv arrangera ett nattåg växte fram.

- Tanken är inte att ordna en regelbunden förbindelse, det är för dyrt. Det här är tänkt som ett ställningstagande för nattåg, att ta initiativ och visa det här är ett trevligt sätt att resa på och att det finns en efterfrågan för det, säger Engelsman, som till vardags jobbar som projektchef för Amsterdams regionaltrafik.

- Vi vill fånga företags, organisationers och staters uppmärksamhet, säger Engelsman..

Och varför just jazz?

- Jag tycker tåg och jazz passar bra ihop, tanken att glida genom natten till ljudet av jazz. Det finns mycket tåginspirerat i jazzen, som ”Take the A train” och ”Night train”.

- Det här anser musikerna vi har ombord, de var väldigt ivriga att medverka i vårt projekt, säger Engelsman.

Två jazzmusiker i ett tåg.
Bildtext Koko Lawson och Ntjam Rosie uppträdde ombord.
Bild: Joke Schot

Jazz Night Express sammanfaller och samarbetar med jazzfestivalen North Sea Round Town i Rotterdam, och tanken är att i framtiden ta med jazzmusiker från Berlin ombord också.

Hållbart resande genom Europa

Mer slagkraft än endast ”en kul grej” kompisar emellan kan man nog hävda att Jazz Night Express hade.

Det vittnar i alla fall paneldiskussionen ombord om. I sista minuten beslöt arrangörerna att även ordna en diskussion ombord med både beslutsfattare och järnvägsrepresentanter.

Suzanne Kröger, parlamentsledamot för De gröna i Nederländerna, deltog i diskussionen. Hon har jobbat i parlamentet för att främja tågresandet.

- Sedan ett par år tillbaka har jag jobbat för att få tillbaka nattågen till Nederländerna, säger Kröger.

- Som ledamot kan jag främja det här politiskt, men Chris tog saken i egna händer och skapade helt enkelt det här! Jag är jätteivrig att vara med ombord i dag. Det är det första jazztåget, men förhoppningsvis det första av många.

Kröger vill ersätta flygresandet med tåg, och betonar att längre sträckor, såsom ned till Barcelona eller Budapest, verkligen kräver nattåg.

Nattåg är även EU:s strategi för att minska på flygandet och göra resande mer hållbart. Hållbarhet står alltså i fokus, men även hur vi uppfattar resandet.

- Vi har vant oss vid att resa fort och allting ska vara fort och effektivt. Jag tror däremot nattåget är en symbol för att njuta av själva resan, säger Kröger.

Fullspäckat program

Så fort tåget avgår från Rotterdam kör programmet igång. Tåget har 13 vagnar och ombord finns det en restaurangvagn och tre scener.

Programmet bjuder på jazz av alla de slag från avfärd kl. 19.30 till och med midnatt på alla tre scener, och redan den första konserten gör ett intryck på resenärerna.

Jazzmusiker spelar i ett tåg.
Bildtext Svenska Ebba Åsman med band.
Bild: Joke Schot

- Det var riktigt svängigt i bistron faktiskt, säger Albin från Linköping och får medhåll av kompisarna Jonas, Jesper och Lage.

Precis som arrangören Engelsman, tycker Lage också att tåg och jazz går bra ihop.

- Det är väldigt häftigt att se de här livespelningarna med alla fönster runtomkring öppnade och se hur landskapet flyger förbi i periferin. Och jag tyckte det verkade som bandet improviserade med tempot enligt tågets hastighet - accelererade tåget så gjorde bandet det också.

Philip, Frida, Jelena och Lovisa från Stockholm, Malmö och Göteborg har lyckats kombinera jazztåget med sin resa genom Amsterdam och Berlin.

De gillar jazzen och stämningen, och roar sig lite åt de mer seriösa jazzentusiasterna ombord.

- Han var arg som ett bi, säger Jelena om en yngre killes reaktion då gänget hade haft mage att småprata under en konsert ombord.

En nattklubb ombord på ett nattåg.
Bildtext Efter midnatt behövde man inte längre vara tyst.
Bild: Joke Schot

Under nattens lopp stannar tåget två gånger.

En gång i Bad Bentheim på gränsen mellan Nederländerna och Tyskland och en gång i Hannover.

Båda gångerna tar gästerna tillfället i akt och flyttar ut festen i den ljumna sommarnatten för att röka och umgås på en yta bredare än tre meter. Med alla fönster öppna flödar musiken över de slumrande stationerna.

Två tågresenärer diskuterar.
Bild: Joke Schot

”Åk tåg!”

Halv åtta på morgonen rullar tåget in på stationen Zoologischer Garten i Berlin. Trötta men glada resenärer kliver av tåget.

Perrongen badar i morgonsolen och många yrvakna försöker få ordning på sin packning, bland dem Stina och Jutta från Finland. Den här gången förde inte nattåget dem utsövda till resmålet, men de är mycket nöjda ändå.

- Hoppas de ordnar det här igen! Det var en fantastisk resa, säger Jutta.

Stina rekommenderar varmt upplevelsen.

Två glada tågresenärer på en perrong i Berlin.
Bildtext Stina och Jutta.
Bild: Erik Ståhl

- Avslappnad atmosfär, alla är trevliga, alla kommer för den goda stämningen. Som om hela gänget vore en enda stor familj.

Fler upplagor av Jazz Night Express är inte alls omöjligt. Arrangören Chris Engelsman har för avsikt att göra evenemanget till ett årligen återkommande fenomen, för att fortsätta uppmärksamma frågan och påvisa att det finns en efterfrågan för nattåg.

Baserat på jazztågets första resa är utsikterna lovande. Tåget var slutsålt och ombord var det idel glada miner. Lage från Linköping uppmanar oss alla:

- Åk tåg!

Tips för din egen tågsemester

Uppsättningen artister ombord och nyheter om eventuella nya jazztågsresor kan du läsa på evenemangets hemsida!

Jazztåg mellan Rotterdam och Berlin - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln