Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Ett mycket betydande fynd" - krigstida tyska dokument hittade i ventilationskanal i Hangö

Från 2019
Uppdaterad 08.07.2019 18:02.
Historiskt fynd i Hangö: Tusen tyska krigsdokument - Spela upp på Arenan

I flera decennier har några lite gulnade, maskin- och handskrivna pappersbuntar gömt sig för omvärlden i en ventilationskanal i Hangö. Pappersbuntar som bär på nya uppgifter om tyskarnas vardag i Hangö i april-juni 1944.

Arkeolog Jan Fast radar prydligt ut de välbevarade pappersbuntarna och häftena.

Dokumenten är av olika karaktär. En del innehåller listor med saker som behövde skickas till Hangö, medan andra är rena order som berör vissa kompanier.

Dokument från 1944 då tyska soldater fanns i Hangö som hittades 2019 i en ventilationskanal i Hangö hamn. En man bläddrar igenom papprena som är utspridda på ett bord.
Bildtext Arkeolog Jan Fast.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Dokumenten består mest av tryckta ark som sedan fyllts i med maskinskriven och handskriven text.

En del papper pryds av stämplar, och en och annan symbol för Nazityskland fladdrar förbi då Fast bläddrar bland dokumenten. En del häften verkar ha tagits omsorgsfullt omhand medan andra är tillskrynklade.

- Här finns många olika typer av dokument. Ett som är lite skojigt är det här där man har beställt böcker och brevmaterial och kort åt de här soldaterna. Det står vilka böcker man har beställt och i vilka mängder. Här är en lite skojig notis om att man har beställt 4 900 bergsjägarpropagandakort med avsikt att soldaterna ska skicka hem dem och berätta att de mår bra, säger Fast.

Dokument från 1944 då tyska soldater fanns i Hangö som hittades 2019 i en ventilationskanal i Hangö hamn. På bilden syns ett större dokument.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Även böcker har levererats till bergsjägarregement 206.

- Här finns också finska böcker, finsk konst, dock bara två exemplar. Front am Polarkreis-boken var mycket populär bland de här tyska soldaterna så den har man också beställt en hel del av, säger Fast.

Eltekniker hittade pappersbunten

Det viktiga fyndet gjordes i maj av elektrikern och Hangöbon Kim Nylund som jobbade i Smörmagasinet i Hangö hamn.

Personen gav dokumenten åt hamnkontoret som i sin tur ringde ett samtal till Hangö museum.

- Vi visste inte alls vad det var frågan om så vi sade att "jo, ni kan komma och visa". Sedan blev vi eld och lågor då de visade de här papperna. Det här är ett stort fynd för oss, berättar Hangös museichef Laura Lotta Andersson.

Museichef Laura Lotta Andersson och Arkeolog Jan Fast står framför en färggrann tavla på Hangö museums kansli.
Bildtext Museichef Laura Lotta Andersson och arkeolog Jan Fast.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Tyskarna använde hamnmagasinet i Hangö hamn under åren 1942-1944. Tidigare hade museet få dokument om tyskarna i Hangö - i samlingen fanns bara en karta på lägret på Tulludden.

Det är inte ofta som museet kommer över speciella dokument och då man gör det är de sällan i så här fint skick konstaterar Andersson.

- Jag har varit här i drygt tio år och under min tid har det inte kommit sådana här fynd, säger hon.

arkeologiskt fynd, en karta över tulludden i Hangö.
Bildtext Kartan som museet hade sedan tidigare.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Dokumenten förvaras nu på Hangö museum.

Hur tror du Jan Fast att de hamnade där i ventilationskanalen?

- Det har jag faktiskt funderat på och drömt om. Jag tror att det är något som vi aldrig kommer att få veta. Det handlar om en mycket kritisk tid i Tysklands krigshistoria och det var bråttom att få iväg dokument. Kanske den sista som lämnade Hangö hamn stack in dem i ventilationskanalen och sa "hej då", spekulerar han.

Ett häfte med arkeologisk viktig information på tyska. Hittad 2019 - från 1944 i Hangö.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Dylika fynd är mycket sällsynta eftersom tyskarna förstörde nästan alla dokument vid sin reträtt från Finland på hösten 1944.

- Nog är det ju oftast så att den som förlorar vill göra sig av med allt som kan vara en belastning efter kriget. Sådana här namnlistor är säkert en sak man vill göra sig av med om man har så här noggranna uppgifter om soldater och vad de har gjort och vad de varit med om, säger Fast och pekar på häftena på bordet.

Det är också vanligt att den part som retirerar bränner allt i sin väg.

- Det är ett sätt att försvåra för den som håller på att vinna kriget att hänga med. Det vet vi att tyskarna var bra på, säger han.

Speciella dokument

Dokumenten ger inblick i det tyska 206 Bergsjägarregementes historia från ungefär april till juni 1944.

- Det här är ett mycket betydande fynd, inte minst i Hangös kontext och dess roll i andra världskriget. Under slutet av tyskarnas fälttåg i öst så var Hangö en betydande ort för tyskarna.

- Den tidpunkten som de här dokumenten belyser är också mycket intressant ur min egen forsknings synvinkel.

Jan Fast sysslar med krigsarkeologi och gräver på Tulludden. Där gräver man ur jorden upp saker från samma tider.

- Här har vi sparade dokument som vi förstås inte kan hitta i sanden ute på Tulludden, säger Jan Fast.

Är sådana här dokument ovanliga?

- De är väldigt ovanliga och redan i det här skedet måste man tacka upphittaren för att han gjorde det rätta och hämtade de här dokumenten till museet. Jag tror inte att det kommer många sådana här fynd, men naturligtvis är det möjligt.

Dokumenten är i fint skick. Inget mögel har hittat in på sidorna och inga möss har gnagt sönder kanterna.

Dokument från 1944 då tyska soldater fanns i Hangö som hittades 2019 i en ventilationskanal i Hangö hamn. På bilden syns en hand bläddra genom ett häfte med text skriven på tyska och med många stämplar.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Dokumenten berör främst Bergsjägarregemente 206 som stred i norra Finland och Nordnorge 1941-1945.

Arkeolog Jan Fast leder utgrävningarna på Tulludden i Hangö där man har gjort utgrävningar nu fem somrar i rad.

- När vi gräver där så har vi väldigt få namn på riktiga soldater och riktiga människor. Här har vi nu namn och adresser och mycket personliga uppgifter på många hundratals om inte kanske tusentals tyska soldater som stred i norr.

Utgrävningar på tulludden 2019 i Hangö.
Bildtext Utgrävningarna pågår ännu i två veckor och dem får man gärna komma och titta på, säger Fast.
Bild: Jan Fast

Bland de nyligen funna dokumenten finns uppgifter om lägrets byråkrati, något som är viktigt för Fast forskning.

- Det är just det som jag har saknat. Till exempel lägrets nummer och namn. En annan sak som är intressant är att vi har mycket underskrifter av högt stående officerare i den här enheten och i den sjunde divisionen vars arkiv ju åtminstone i dagens läge varit försvunnet efter andra världskriget.

Tyskar i Finland

I dokumenten finns många detaljer som kan belysa Hangös och det tyska transitolägrets roll i Hitlers krig i öst. Hangö var en viktig stad för de tyska soldaterna.

- Hangö hamn är ju det som var a och o i tyskarnas intresse och så förstås en järnväg från hamnen rakt till norr, ända till Rovaniemi. Man började då med transit och trafik, alltså förde över massor av tyska soldater redan i januari 1942 efter att Hangö igen var i finska händer och så fortsatte det till september 1944 med en sådan intensitet av tusentals soldater dagligen färdades över Hangö på väg till Tyskland eller på väg tillbaka till fronten i norr.

- År 1944 var mycket hektiskt, redan 1943 var mycket hektiskt och de här dokumenten och tusentals namnen som finns i papperna visar bra på hur intensiv trafiken var, säger arkeolog Jan Fast.

Ett svartvitt foto på tyska soldater i Hangö.
Bild: Jan Fast

Lägret på Tulludden var också stort, 130 baracker vilket är stort för finska förhållanden. Det tyska lägret hade plats för 4 000 tyska soldater dag ut och dag in, säger Fast.

Det var en dramatisk tid då tyskarna lämnade Hangö. 1944 var ett svårt år för tyskarna, säger Fast.

- Den här enheten kom så småningom, i och med att Finland och Tyskland sedan hamnade i krig i september 1944. Så den blev involverad i strider mellan finska och tyska soldater i norra Finland.

- Jag har förstått att just det 206 regementet led ganska svårt av de här striderna i början av motsättningarna som började i norra Finland, säger Fast

Det är just det regementet som berörs i de nyligen hittade dokumenten. Soldaterna blev senare krigsfångar i Norge.

Fyndet är också av internationellt intresse, bland annat för Fasts forskarkollegor i Tyskland.

Fast säger att också forskare som arbetar vid den arkeologiska utgrävningen vid den tyska Sturmbock Stellung-linjen kan vara intresserade av fynden.

Vill skapa enskild publikation

Jan Fast hoppas nu snart kunna skapa en enskild publikation om dokumenten som andra forskare sedan kan ta del av.

Just nu är de inne i dokumentationsfasen. Allt ska fotas och arkiveras.

Hur känns det som arkeolog att få tag på sådana här dokument?

- Nog känns det ju alldeles fantastiskt. Fem år har vi hållit på med utgrävningar och vi har just saknat det här. Det här kan också betecknas som ett fynd. Arkeologer gräver under jorden men den här moderna konfliktarkeologin som vi sysslar med på Tulludden inbegriper också fynd som är gjorda ovan jord.

- Det här är ett klassiskt exempel på ett fynd som vi verkligen skulle ha önskat i början men som ingen av oss ens drömde om att skulle komma fram.

Dokument från tyska armén i andra världskriget upphittade i Hangö - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterades 8.7 klockan 18 med uppgifter om att det var elektrikern och Hangöbon Kim Nylund som hittade dokumenten i Smörmagasinet i Hangö hamn.