Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

50 000 underskrifter - medborgarinitiativet för att skydda saimenvikaren till riksdagen

Från 2019
saimaannorppa
Bildtext Saimenvikarens fastnar lätt i fiskenät och kan drunkna.
Bild: UEF

Medborgarinitiativet för att förbjuda nätfiske på saimenvikarens utbredningsområde har nu fått 50 000 underskrifter - tillräckligt för att tas upp i riksdagen.

För tillfället är nätfiske förbjudet i vikarens utbredningsområde mellan den 15 april och den 30 juni. Fyra stycken sälkutar har fastnat och drunknat i fisknät efter att begränsningarna på nätfiske lyftes förra söndagen.

Initiativet samlade snabbt in de nödvändiga underskrifterna. Det var Iina Palonen som tillsammans med sin familj på onsdagen startade initiativet efter att de döda sälkutarna väckte en het debatt på sociala medier.

Miljöministern: Undvik nätfiske även i juli

Efter sommaren kommer Jord- och skogsbruksministeriet att bilda en arbetsgrupp som skall förbereda förordningen om fiskebegränsning i Saimen år 2021. Målet är att stöda saimenvikarens beskydd i samarbete med lokala aktörer.

Ministeriet har bett fiskare i området att vara speciellt försiktiga med vilka fångstredskap de väljer, för att undvika att vikare fastnar i dem.

Miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) uppmanar fiskare i Saimen att undvika nätfiske i juli i de områden där saimenvikarna befinner sig.

Även om förbudet mot nätfiske i Saimen lyfts i slutet av juni, är risken för sälkutarna att fastna i fisknäten ännu stor, säger Mikkonen i ett pressmeddelande från Miljöministeriet.

Enligt ministeriet är nätfiske det största hotet mot saimenvikaren och därför bör man undvika nätfiske i vikarområden.

Sammanlagt finns det 380-400 saimenvikare. Mängden har ökat med ungefär 15 per år under de senaste åren.

Saimenvikaren existerar endast i Saimen i Finland.

Diskussion om artikeln