Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jägare tar den växande vitsvanshjortsstammen på allvar: "Men kravet utifrån är inte det optimala för en fritidssysselsättning"

Från 2019
Hjortar står på en åker omgiven av gula blommor, det är en rapsodling. Det är fyra hjortar - tre av dem har horn. En hoppar bort och dess vita svans syns.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Det krävs en ljus och snörik vinter för att komma upp till samma nivåer som förra årets jakt. Lyckas man inte med det är risken att trafikskador och jord- och skogbruksskador kommer att öka ännu mera.

Finlands viltcentral meddelade i går att rekordmånga vitsvanshjortar får fällas i Egentliga Finland under jaktperioden som börjar i höst.

Orsaken är att stammen bara ökar, vilket är allvarligt, säger Michaela Poutanen, verksamhetsledare för Jägarförbundets distrikt i Egentliga Finland och södra Tavastland.

- Visst är det ju allvarligt, med tanke på trafikolyckorna och skadorna som de gör på jord- och skogsbruket.

Michaela Poutanen
Bildtext Hjorstammen stiger trots att jägarna sköt mera hjortar förra året än tidigare år, säger Michaela Poutanen på Jägarförbundet.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Då har antalet licenser ändå bara ökat under de senaste åren. I år är antalet licenser 17 000, vilket är 5000 fler är förra året.

Viktigt att vintern bli bra för att hindra att stammen växer

För att minska på stammen behöver jägarna enligt Poutanen nog bara skjuta mera vitsvanshjortar.

- Vi måste också rikta in avskjutningen på hindarna, för att få bort de som gör att stammen ökar. Åtminstone för att få stammen att stagnera.

Men problemet är att förra vintern var väldigt bra i jaktsyfte säger hon, och är osäker om årets vinter blir lika bra.

- Om vi har en dålig, mörk och slaskig vinter så kommer det bli stora problem att bara ens komma upp till förra årets nivåer på avskjutningen.

Vitsvanshjortjägaren Michaela Poutanen och hennes två taxar Åskan och Blixten.
Bildtext Såhär snörik var årets vinter i jaunari då Michaela Poutanen var ute med sina två taxar och jagade.
Bild: Yle / Peter Karlberg

"Vi vill gärna jaga av egen vilja, inte göra det för att samhället trycker på"

Hur tar jägarna nyheten om att licenserna ökar och att de måste skjuta allt flera vitsvanshjortar varje år?

Poutanen säger att det finns blandade känslor bland jägarna.

Vissa är oroliga för att de skjuter bort för mycket, men samtidigt säger hon att alla jägare nog innerst inne vet att de inte gör det.

Andra är glada att det finns djur att skjuta. Hjort är också ett trevligt viltkött.

Närbild av en vitsvanshjort inne i en skog.
Bildtext Vitsvanshjortarna har inte många naturliga fiender. Det är varg, lodjur och rävar, ifall det handlar om kids. Annars är det nog jägare och bilen som är dess fiender, säger Poutanen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Men det som kanske gnagar mest är känslan av en påtryckning från samhället.

- Jägare vill ha många jaktdagar och tycker om att jaga, men kravet utifrån är inte det optimala för en fritidssysselsättning. Vi vill gärna fara iväg efter egen vilja, precis som andra som har fotboll eller liknande som hobby. Inte göra saker för att samhället trycker på.

- Men eftersom vi älskar den här sysselsättningen så är vi ju glada att det finns att skjuta. Inte gråter vi heller för att vi måste springa i skogen.

Poutanen: Det är via jakt som vi minskar stamökningen

Men hur får vi bukt med ökningen av stammen? Kan vi ta till flera metoder än enbart jakt?

- Min personliga åsikt är nog att det är via jakt vi få bukt med stamökningen.

- I Finland kan vi inte tänka oss så oetiska former att få bort ett djur såsom i USA, där de skjuter till exempel vildsvin med automatvapen från helikoptrar. Ingen i Finland är nog beredd på att börja med sådant.

Och vilka blir effekterna om vi inte får bukt med ökningen av stammen?

- På samhällsnivå blir det ju då ännu större skador på jordbruk- och skogsbruk och även i trafiken. Men vi ska verkligen hoppas att vi inte behöver uppleva det. Alla jägare kommer göra allt för att komma upp till de nivåer som ges åt oss.

Diskussion om artikeln