Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-rapport anklagar Venezuelas regering för att mörda regimmotståndare

Från 2019
Två barn deltar i en demonstration för mänskliga rättigheter utanför ett FN-kontor i Caracas
Bildtext Två barn deltar i en demonstration för mänskliga rättigheter utanför ett FN-kontor i Caracas
Bild: EPA-EFE/Rayner Pena

Rättsstaten har vittrat samman i Venezuela och regimmotståndare angrips, torteras och mördas, uppger FN i en färsk kritisk rapport om människorättsläget i landet.

Rapporten slår larm om ett chockerande högt antal rapporterade summariska avrättningar.

‒ Viktiga institutioner och rättsstaten har vittrat bort i Venezuela, sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet då hon presenterade rapporten på fredagen.

Michelle Bachelet talar under sitt besök i Caracas i slutet av juni
Bildtext Michelle Bachelet talar i Caracas
Bild: AFP / Lehtikuva

Rapporten slår fast att nästan 7 000 människor dött i samband med säkerhetsoperationer i Venezuela under 2018 och början av 2019.

FN-rapportens statistik, som analyserats av högkommissionärens kontor, visar att många av dödsskjutningarna varit summariska avrättningar.

Manipulerar bevis

Ögonvittnen uppger att Venezuelas specialstyrkor (FAES) manipulerar brottsscener och bevismaterial.

‒ De placerar ut vapen eller droger och avfyrar sina vapen mot väggar eller i luften få att få det att verka som att det inträffat en sammandrabbning och att offret gjort motstånd mot polisen, uppger vittnen.

Terroriserar folket

Rapporten tillägger att FN befarar att myndigheterna använder FAES och andra säkerhetsstyrkor för att slå skräck i befolkningen.

‒ Vår rapport konstaterar att verkliga eller misstänkta politiska motståndare och människorättsaktivister kan utsättas från allt från hot, smutskastning, olagligt frihetsberövande, tortyr, sexuellt våld, mord och försvinnanden, sade Bachelet.

Venezuelas regering förnekar uppgifterna. Vice utrikesminister William Castello uppger att rapporten inte speglar verkligheten i Venezuela.

‒ Vi kräver att innehållet i rapporten korrigeras, och vi uppmanar er att göra det på ett balanserat och respektfullt sätt, sade Castello till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Han försäkrade att Venezuela kommer att lyssna på konstruktiva rekommendationer från rådet.

Venezuela befinner sig i en djup humanitär och politisk kris. Landet lider av akut livsmedels- och läkemedelsbrist.

Den pågående maktkampen mellan den auktoritära presidenten Nicolas Maduro och oppositionsledare Juan Guaidó har ytterligare förvärrat läget.

Kring fyra miljoner venezuelaner har flytt till grannländerna på grund av krisen.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln