Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efterfrågan på havre är stor just nu – men av jordbrukaren kräver havreodlingen noggrannhet

Från 2019
Mårten Nurmio står mitt i sitt havrefält.
Bildtext Mårten Nurmio har odlat ren havre i tre år och är glad över att efterfrågan på havre är stor.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Havre omtalas som vår nya supermat och har flera hälsoeffekter. Havre sänker kolesterolet, innehåller protein och är skonsamt för magen. Jordbrukaren Mårten Nurmio har märkt att efterfrågan på ren havre verkligen är stor.

Många som vill äta veganskt eller glutenfritt, både av miljö- och hälsoskäl, väljer att äta just havre. Man kan byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot till exempel havremjölk, havreyoghurt eller glass gjord på havre.

Enligt Naturresursinstitutet konsumerade finländarna förra året 7,3 kilo havre per person, jämfört med 2010 då konsumtionen låg på 5,4 kilo.

Det uppskattas att konsumtionen av havre stiger med tio procent varje år i Finland.

Havre på en åker.
Bildtext I augusti ska havren skördas.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Sedan tre år tillbaka odlar jordbrukaren Mårten Nurmio på Kimitoön så kallad ren havre och berättar att det kräver noggrannhet men att efterfrågan är stor.

Tillsammans med sin son har Nurmio valt att odla havre och kummin, och det är den finska industrin som köper upp Nurmios havre.

- Vi ville odla en sort som den inhemska industrin är intresserad av och som man kan få ett hyggligt pris för, säger Nurmio.

Det finns en stor efterfrågan på ren havre just eftersom den är glutenfri och den går att använda i en hel del produkter, allt från bröd till glass gjord på havre.

Det krävs noggrannhet och tålamod

Ren havre ställer dock vissa krav på jordbrukaren. Det krävs noggrannhet eftersom den glutenfria slutprodukten inte får innehålla spår av några andra sädesslag.

Odlar man ren havre kan man inte odla annan stråsäd, och hela produktionskedjan måste vara ren från övriga sädesslag. Allt från såmaskinen, tröskan och torken bör hållas fria från andra grödor.

Mårten Nurmio står framför sin havreåker.
Bildtext Mårten Nurmio hoppas på en god skörd.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Förutom att hålla havren ren finns det andra mindre utmaningar för jordbrukare som odlar den populära grödan. Regnar det mycket och är fuktigt när havren blommar kan rödmögel sprida sig och förstöra skörden.

Flyghavre, som är ett bekymmer för många jordbrukare, gäller det också att se upp för. Några gånger per sommar går Nurmio runt på åkrarna och spanar efter flyghavre.

- Om man upptäcker det hjälper inget annat än att riva upp det för hand. Därför brukar jag säga att visst betalar den rena havren rätt bra, men det ligger mycket arbeta och möda bakom.

Men trots att det kräver mycket arbete att odla ren havre är Nurmio hoppfull och tror att efterfrågan på havre bara växer i och med att folk vill äta mer hälsosamt.

Han tror också att finländsk havre har potential att bli en exportprodukt.

- Jag tror nog att vi här i Finland kan möta en ännu större efterfrågan.

Diskussion om artikeln