Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ormbitna barn bör alltid få sjukhusvård

Från 2019
huggorm
Bildtext Nu är ormarna aktiva.
Bild: YLE

Det är alltid allvarligt då ett barn blir ormbitet. Det berättar barnskötare Ann-Christine Palkén vid Åbo Universitetscentralsjukhus. På sjukhuset vårdar man under tio barn per sommar för ormbett.

- Det ska alltid sökas hjälp. Barnen behöver kortison och vätska, kanske också antibiotika och det måste ges på sjukhus, säger Palkén.

Då ett barn blir biten av en orm sväller området kring bettet upp och gör ont.

- Man ska komma ihåg att man ska se till att barnet håller sig stilla då de blivit ormbitna, så att inte giftet sprider sig i kroppen.

Då barnet kommer till sjukhuset får hen först kortison. Därefter mycket vätska, vilket behövs för att njurarna ska kunna göra sig av med giftet.

- Barnet får också värkmedicin. Vi mäter hur mycket bettområdet sväller, och följer med blodtrycket. Ifall blodtrycket sjunker kan barnet bli medvetslöst och flyttas då till intensiven. Där kan de behöva få antiserum, som fungerar som motgift mot ormbettets gift. Det behövs dock bara i kritiska fall.

Man följer också med blodvärden efter tecken på en infektion, så att man vid behov kan ge barnet antibiotika.

Får åka hem efter några dagar

Barnet får därefter ligga stilla i en till två dagar. Efter det kan de ofta börja gå på kryckor, om det är i foten som bettet finns.

- Om allt går bra och svullnaden stabiliserar sig får de ganska snabbt åka hem och fortsätta vila där hemma i stället. Ungefär en vecka brukar vi säga att de ska ta det lugnt och undvika att simma. På så sätt försäkrar man sig om att det inte blir några inflammationer efteråt.

Fastän barnet måste ligga stilla på sjukhuset brukar det enligt Palkén inte bli speciellt tråkigt.

- Vi har filmer och olika spel. Dessutom brukar de flesta ha med sig sina egna surfplattor så de får nog tiden att gå ganska bra.

Enligt Palkén försöker alla i personalen betjäna på svenska då det är fråga om barn.

- Vi är lite blyga men vi gör vårt bästa. Då barnet har svenska som modersmål är det i första hand den personal som kan svenska som tar han om barnet.