Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SUEK har färdigställt sin utredning om kaoset i cupfinalen – införande av portförbudssystem föreslås

Från 2019
Ilves firar med sina anhängare.
Bild: AOP/Robert Jansson/Ålandstidningen

Finlands etiska idrottscenter SUEK har publicerat sin utredning om händelserna vid slutsignalen i cupfinalen mellan IFK Mariehamn och Ilves. Brister hittas både i arrangörens och ordningsvakters verksamhet, samt hos anhängares beteende.

På planen i Mariehamn fick Ilves lyfta cuptrofén mot skyn efter att ha tagit en stabil 2–0-seger över IFK Mariehamn.

Matchens stora snackis blev ändå händelserna efter slutsignal. Flera Ilvesanhängare försökte storma planen, men stoppades på ett bryskt sätt av ordningsvakter med hjälp av något som såg ut att vara pepparsprej.

Dagen efter matchen meddelade Bollförbundet att man överlåtit ansvaret för sin utredning åt SUEK. Detta motiverades med att Bollförbundet var en part i fallet och att utredningen därmed borde skötas av en utomstående aktör.

Nu är utredningen klar.

Gemensamma spelregler efterlyses

I utredningen slår SUEK fast att en del av åskådarna inte följde de instruktioner och påbud som de fått. Dessutom såg man brister i kommunikationen mellan arrangör och ordningsvakter gällande ordning och säkerhet.

Enligt SUEK:s generalsekreterare Teemu Japisson bevisar utredningen att man i Finland behöver ett portförbudssystem.

– SUEK skulle kunna ansvara för det systemet. Dit kunde alla de grenförbund som känner ett behov av att delta komma med. På detta sätt skulle man ha ett samförstånd om gemensamma spelregler, som skulle kunna vara grund för portförbud, säger Japisson på SUEK:s webbplats.

Utredningen är inlämnad åt Bollförbundet. Eventuella bestraffningar kommer att bestämmas av Bollförbundets disciplinnämnd.

Polisen på Åland har fått in polisanmälningar om händelserna.

Ingenting om användningen av maktmedel

Enligt Yle tar SUEK inte ställning till ordningsvakternas användning av maktmedel.

– Vi har inte sagt upp någon och väntar på eventuella beslut från polis och domstol, säger vd:n för det bolag som fungerade som underleverantör för säkerhetsarrangemangen i matchen till Yle.

– Vi fick inte någon information innan matchen om att vi inte skulle kunna ha med de maktmedel vi vanligtvis använder.

Diskussion om artikeln