Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lennart Nybergh byggde om sin bil så att den nu går på biogas - och fick 1000 euro av staten: ”En win-win grej”

Från 2019
Lennart Nyberg vid Gasums tankstation för gas i Esbo.
Bildtext Lennart Nybergh kör nästan enbart på biogas.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

När Lennart Nybergh för ett halvt år sedan gick in för biogas som drivmedel i sin bil drevs han av både hjärtat och plånboken. Dels ville dra sitt strå till stacken i kampen mot växthusgaserna och dels köra billigare.

Lennart Nybergh jobbade länge i finansbranschen och lärde sig då vissa krassa realiteter om pengarnas betydelse. De tenderar att styra all slags utveckling.

Den gamla sanningen gäller också i högsta grad biogasbilarnas vara eller inte vara i framtiden.

- Pengarna styr också här. Fördelen är bland annat det billiga bränslepriset, konstaterar Nybergh.

Biogastank på bil.
Bildtext Gastank
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Statlig subvention

Men det säljs inte gasdrivna bilar om det inte finns en fungerande infrastruktur, vilket i sin tur kräver ekonomiska satsningar. Både privata och statliga.

Det finns en uttalad vilja från statsmaktens sida att gå in för bilar som förorenar mindre, men än så länge har inte alltför mycket konkret hänt.

Gasbilarna räknas idag till ca 7000, medan de rena elbilarnas antal är ännu mindre, drygt 2000.

Tillsammans med laddhybriderna landar siffran vid ungefär 15.000 elbilar.

En av anledningarna till att Lennart Nybergh lät konvertera sin bensindrivna Honda till en gasbil var en statlig subvention.

- Jag fick 1000 euro i bidrag, berättar Lennart och visst hjälpte det mig i mitt beslut. Den här förmånen är i kraft fram till 2021.

Mindre bagageutrymme

Lennart Nybergh vid sin biogasdrivna bil.
Bildtext Lennart Nybergh fick offra ungefär 15 procent av bagageutrymmet när han konverterade till biogas.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Det kostar ca 3000 euro att konvertera sin bil till en gasbil. I praktiken betyder det att man placerar gasbehållare i bagageutrymmet, som därmed blir litet trängre.

- Det åt upp ungefär 15 procent av bagageutrymmet, säger Lennart när vi tar en närmare titt på hans bil i ett garage i Alberga i Esbo.

Han pekar mot en dekal på bilfönstret som stolt deklarerar att denna bil drivs med inhemsk biogas. För utifrån sett är det ingen skillnad på en bensindriven bil och en biogasbil. Det märks bara i bagageutrymmet.

Biogasdekal på bil.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Efter konverteringen fungerar bilen också med bensin; det tar till exempel en stund efter starten innan Lennarts bil börjar gå på gas. Men för det mesta är det gas och uttryckligen biogas som gäller i hans fall.

- Jag kör 95 procent på gas. Min räckvidd på gas ligger kring 300 kilometer och systemet går automatiskt över till bensin om biogasen tar slut. Sedan dras jag med dåligt samvete de följande 50 kilometrarna innan jag kan tanka gas på nytt.

Få tankstationer

Det kan vara bra att ha den gamla bensintanken tillgänglig framför allt om man kör långa sträckor på glesbygden. Det finns nämligen ett problem.

- Enda problemet med biogasdrivna bilar är att distributionsnätet inte är tillräckligt utbyggt, konstaterar Lennart Nybergh.

Tankstationerna för gas blir allt fler. År 2017 fanns det ca 20, nu är de uppe i drygt 40. Men Finland är som bekant ett stort land till ytan och det behövs mera tankställen fort om biogasbilismen ska kunna utvecklas.

Lennart Nyberg vid Gasums tankstation för gas i Esbo.
Bildtext Lennart Nybergh betalar mindre för gas än bensin.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Vi tar en sväng till en av gasmackarna i Esbo, den i Vermo, som upprätthålls av statliga Gasum. För den oinitierade kan det vara svårt att förstå varför det finns två olika priser angivna.

- Du kan välja mellan biogas och naturgas, förklarar Lennart Nybergh. Det är samma metan (CH4) det rör sig om.

Billigare tanka med gas

Skillnaden är den att naturgasen är fossil, medan biogasen som namnet antyder inte är det.

Lennart väljer att tanka den litet dyrare och CO2-neutrala biogasen, men sparar ändå rejält jämfört med om han skulle tanka med bensin eller diesel.

- Jämfört med fossila bränslen betalar jag 60 procent av priset; för närvarande kostar gasen ca 95 cent per liter bensin.

Gasums gastankstation i Esbo.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Ekonomiskt har det alltså varit lönsamt för Nybergh att konvertera till gas. Nettoinvesteringen amorterade han på ett drygt år.

- En annan fördel är att man med inhemsk biomassa skulle kunna hantera ungefär 20 procent av Finlands trafik med nuvarande infra, menar han.

Potentiellt är den siffran betydligt högre.

Prestandan inget problem

Ett argument mot gasdrivna bilar har varit att deras prestanda inte är tillräckligt hög. Men det håller inte längre.

- Du tappar 10 procent i effekten. Men det kan kompenseras med att bilen efter ett givet varvtal slår över till bensin för att ge den en boost.

Bil tankas med biogas.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Det som retar Lennart Nybergh är att biogasbilarna hamnat i elbilens skugga.

- Biogasbilarna har bättre räckvidd och är förmånligare och till förfogande för var och en – här och nu. Det är en win-win situation. Söker man en förmånlig lösning som har omedelbar och avsevärd verkan på CO2-fotavtrycket, är biogasen en helt överlägsen lösning.

Diskussion om artikeln