Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Här är Unescos fem nya världsarvsobjekt - Babylon ett av dem

Från 2019
Babylon
Bildtext Den forntida staden Babylon med på Unescos världsarvslista.
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur Unesco har utökat listan över världsarv med ytterligare fem objekt.

Ett av dem är den historiska staden Babylon, som ligger i Mesopotamien i dagens Irak. Den forntida staden är tusentals år gammal och består till stor del av ruiner. Staden och dess hängande trädgårdar ansågs en gång i tiden vara ett av antikens sju under.

Ruiner i babylon
Bildtext Ruiner i Babylon.
Bild: AFP / Lehtikuva

De franska sydterritorierna i Indiska oceanens södra delar, som Crozetöarna och Kergueleöarna, väckte Unescos uppmärksamhet för sitt rika bestånd av fåglar och marina djur- och växtarter.

Enligt Unesco ingår det omkring 60 öar i det nästan sju kvadratkilometer stora området. Bland annat lever största delen av världens kungspingviner och gulnosade albatrosser på öarna. Området är unikt för många forskare.

kungspingviner
Bildtext Kungspingviner trivs ypperligt i Kergueleskärgården!
Bild: imago stock&people/ All Over Press

Också Island finns med bland de nya platserna. Vatnajökuls nationalpark uppnådde världsarvsstatus på grund av sin unika och vulkaniska natur.

Vatnajökuls nationalpark utgör nästan 14 procent av Islands yta. På området finns det tio vulkaner varav åtta ligger under en glaciär. Enligt Unesco utgör glaciären Vatnajökul med sina vulkaner ett landskap som inte hittas någon annanstans i världen.

glaciär
Bildtext Glaciären Vatnajökull på Island.
Bild: imago images / Joana Kruse/ All Over Press
vatnajökull
Bildtext Vatnajökulls nationalpark.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Den brasilianska kuststaden Paraty, som hittas mellan Atlanten och bergskedjan Serra da Bocaina, är en av världens bäst bevarade kuststäder. Kring den hittas även fyra välbevarade skogsområden.

Enligt Unesco lever dessutom många utrotningshotade djurarter som till exempel jaguarer och ovanliga spindelapor i området.

De forntida platserna för metallsmide i Burkina Faso platsar även på listan över de nya världsarvsplatserna. Platserna är utspridda över fem ställen i landet och härstammar från 700-talet före vår tideräkning.

Diskussion om artikeln