Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sydösterbottniskt derby lockade storpublik – riksdagsledamöter och amerikaner bland åskådarna

Från 2019
Uppdaterad 07.07.2019 14:01.
Hundratals människor följer med en fotbollsmatch i Närpes.
Bildtext Matchen mellan Närpes Kraft och Sporting Kristina lockade storpublik till Centralplan i Närpes.
Bild: Yle/Juho Teir

Rivaliteten mellan Sporting Kristina och Närpes Kraft är stor. Då det efter en paus på några år igen bjöds på ett derby mellan lagen på Krafts hemmaplan var det klart att det skulle bli en publikfest.

1127 åskådare. I en division 3-match i fotboll. Det är siffror som många lag till och med i de högre divisionerna bara kan drömma om.

Men då ett lag från Kristinestad och ett från Närpes möts är det bäddat för publiksuccé. Det är lite lillebror mot storebror, det är David mot Goljat.

Inramningen är så gott som perfekt. Hyfsat finskt sommarväder, Tomatkarneval i Närpes och två sydösterbottniska lag som relativt bra börjat säsongen i division tre .

Vad mer kan en arrangör önska?

- Det är många derbyn i år och det är intressant. Hittills har publiken varit med på noterna och vi hoppas de är med hela året. Det är klart att det är ett uppsving för hela nejden och alla föreningar, inte bara för Kraft, säger ordförande för Kraft fotboll Mårten Grandell innan matchen.

- Sporting har överlag haft bra stöd, men vi vinner gärna matchen så får Sporting vinna läktarkampen.

En ung man med keps på huvudet står framför en fotbollsplan.
Bildtext Mårten Grandell.
Bild: Yle/Juho Teir

Extra festligt på derbymatch

Redan en halv timme innan avspark har folk börjat strömma in till Centralplan i Närpes. En av dem är Alf-Erik Enqvist som följt med Kraft sedan barnsben.

- Ända sedan jag var 3-4 år gammal så följde jag med fotbollen med pappa. Det börjar bli 50 år som jag har varit på matcher, konstaterar han.

- Nog är det alltid extra festligt på derbymatch med mycket folk och festlig stämning. Man hoppas förstås på vinst för hemmalaget, men det går som det går.

Två pojkar håller om varandra vid en fotbollsplan.
Bildtext Adam Simons och Hannes Laine.
Bild: Yle/Juho Teir

Också många spelare från Krafts juniorled är på plats. Bland annat bollpojkarna Hannes Laine och Adam Simons.

- Jag tycker nog det är ganska stort, säger Laine om dagens derbymatch.

Laine och Simons spelar i Kraft p08 och har mött Sporting Kristina i egna juniormatcher. Enligt dem är man alltid lite mer taggad när man spelar mot Kristinestadslaget.

- Jo, det är nog mycket roligare att spela då, säger Simons.

Kraft vänder och vinner

Matchen kör igång och det är nu fullsatt på läktarna. Runt planen står en hel del åskådare.

Efter en jämn första halvlek är det Sporting som tar tag i taktpinnen och efter en dryg timmes spel sätter Nedim Ibric in 0-1 till bortalaget. Eufori bland Sportingfansen.

Några minuter senare firas det igen bland Sportingfansen. Men glädjen är kortvarig då assisterande domaren vinkat för offside.

Kraft vaknar nu till liv och börjar pressa och det dröjer inte länge innan matchen är kvitterad. Målskytten är den rutinerade Jens Nygård.

Tio minuter senare är samme man igen på rätt plats vid rätt tidpunkt och nickar in 2-1 till hemmalaget. Stämningen stiger på läktaren.

- Kraft spelar bra, som vanligt, säger Elias Pått.

- Kraft har nog varit det bättre laget, konstaterar i sin tur Elias Yli-Panula.

Fyra pojkar sitter på en läktare och följer med en fotbollsmatch.
Bildtext Henrik Grönlund, Elias Yli-Pajula, Elias Pått och Oliver Nygård.
Bild: Yle/Juho Teir

I publiken hittas även långvägagäster. Admir Divjan har kommit ända från USA för att se på matchen.

- Jag kom hit för att hälsa på släktingar och för att stöda Sporting eftersom min morbror är assisterande tränare för laget.

- Det är otroligt att det finns så mycket stöd för lagen. Det har varit bra stämning på läktaren och 1100 åskådare är helt otroligt.

Domaren blåser i visselpipan och matchen är slut. Kraft vinner den jämna kampen med 2-1. Divjan deppar.

- Sporting spelade överlag bättre idag, de var det bättre laget. Domaren gjorde fel domslut, han dömde bort två mål utan orsak. Men det var en bra match av båda lagen.

En ung man med långt skägg och mössa på huvudet står intill en läktare.
Bildtext Admir Divjan har kommit ända från USA för att se Sporting spela.
Bild: Yle/Juho Teir

En match man inte vill missa

Jag hittar en till Sportinganhängare bland publiken. Janne Lindström lider ännu av sviterna från förra säsongen då han var tränare för Kristinestadslaget och har därför försökt hålla sig borta från fotbollen. Men det här var en match som han inte ville missa.

- Det var nog värt ett besök och Sporting skulle absolut ha varit värda åtminstone en poäng. Man såg nog att det var lite derbystämning, det var lite försiktigt i början. Men jag tycker båda lagen spelade klokt och bra.

- Sporting skulle ha kunnat avgöra i början av andra halvleken, men sedan har Kraft Jens Nygård som med sin rutin kommer och avgör en sådan här jämn match.

En skallig medelålders man står framför en fotbollsplan.
Bildtext Janne Lindström.
Bild: Yle/Juho Teir

För Lindström som jobbar som lärare i Närpes är det tur att det är sommarlov. Annars kunde det ha kommit pikar på jobb på måndag.

- Jo, men de brukar behandla mig ganska sakligt, men man har nog en Sportingstämpel på sig, vilket jag gärna har.

Trots rivaliteten mellan lagen, blir det inga övertramp varken på eller utanför planen.

- Det är en sund rivalitet, som det ska vara. Man ska nog hålla på sitt och vara stolt över sitt eget lag och sina egna färger. Det fungerar bra och det slår inte över på något sätt, säger Lindström.

Riksdagsledamot kopplar av med fotboll

Men det är inte enbart anhängare av någondera lagen som tagit sig till Närpes denna lördagseftermiddag. Riksdagsledamoten Mikko Ollikainen från SFP hade också bänkat sig på läktaren.

- Jag brukar alltid försöka komma på den här Tomatkarnevalsmatchen då jag har möjlighet. Den här inramningen är helt fantastisk, vilken ligamatch har 1100 personer och det här är division 3-match och man märker att det livar upp riktigt ordentligt.

- Det är ordentlig passion både på planen och kanske också utanför lite grann. Det analyseras säkert lite ännu ikväll här och var den här matchen. Det visar att det finns ett stort fotbollsintresse också i Sydösterbotten.

En man med mörkt kort hår och glasögon. I bakgrunden syns en fotbollsplan.
Bildtext Mikko Ollikainen.
Bild: Yle/Juho Teir

Malaxbördige Ollikainen säger att det är bäst att vara neutral i sådana här matcher och bara njuta av den fotboll som spelas.

- Fotboll har alltid varit nära hjärtat och jag har spelat själv, så det är nog ren och skär avkoppling. Samtidigt får jag träffa människor och får diskutera till exempel olika vägar och växthus.

- Vi är folkets röst i riksdagen, så det här är rätta forumet att komma fram med de här sakerna.

Centralplan i Närpes börjar tömmas på folk. Årets derbyn mellan Kraft och Sporting är avklarade. Den här gången vann storebror över lillebror, Goljat över David. Men framförallt var det en seger för fotbollen i Sydösterbotten.