Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals demonstranter på gatorna vid stationen West Kowloon i Hongkong

Från 2019
tusentals demonstranter på gatorna i Honkong.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Polisen har skärpt säkerheten vid stationen och förbereder sig för eventuella bråk. Demonstranterna vill väcka uppmärksamhet bland besökarna från Fastlandskina.

Dagens demonstration är en i raden av många protester mot det nu delvis indragna lagförslaget. Lagförslaget handlar om rätten att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Demonstranterna kräver att förslaget skrotas helt och att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

I måndags urartade en demonstration i våld då unga, maskerade demonstranter stormade parlamentet.

Uppgifter om antalet deltagare i dagens demonstration är varierande, enligt organisatörerna deltog omkring 230 000 människor - enligt polisen var det som mest 56 000.

Vill nå turister från Fastlandskina

Stationen för höghastighetståg, West Kowloon, påverkas av demonstrationerna och passagerare kan räkna med avbrott i tågtrafiken i flera timmar.

Demonstrationerna inleddes i distriktet Tsim Sha Tsui som är mycket populärt bland turister från Fastlandskina och målet för protesten är stationen West Kowloon.

Demonstranter håller upp skyltar där de uppmanar Hongkongs ledare att sluta döda Honkong.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Demonstranter håller upp paraplyn under demonstration i Hongkong.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Höghastighetståg avgår till Kina från West Kowloon. Demonstranterna vill förklara för turister från Kina om orsakerna till protesterna.

I Fastlandskina har demonstranterna beskrivits som en våldsam sammansvärjning med avsikt att destabilisera Kina.

Stationen West Kowloon länkar samman Kinas och Hongkongs nätverk av höghastighetståg. Delar av stationen som har hand om immigration, kunder och plattformarna, lyder under kinesisk lag - trots att stationen ligger flera mil från gränsen till Fastlandskina.

Polisen tar inga risker

Den lokala politikern Ventus Lau Wing-hong hör till dem som ordnar dagens demonstration och säger att protesterna kommer att förlöpa fredligt, rationellt och elegant. Det handlar enligt honom inte om att ockupera stationen.

Demonstranter korsar en väg i hongkong. Polis visar riktningen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Polisen i Hongkong vill inte ta några risker och ger exempelvis inte tillträde till stationsbyggnaden ifall man inte redan har biljett sedan tidigare.

Många demonstranter anser att Hongkongs ledning vill skapa känslan av att protesten är farlig och ställer sig kritiska mot de stora polisinsatserna.

Källor: AFP, South China Morning Post

Diskussion om artikeln