Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regnigt juli bidrar till uppsving för sista minuten-resor

Från 2019
Kreetalainen uimaranta, jossa aurinkotuoleja ja -varjoja
Bildtext Arkivbild på strand i Grekland.
Bild: Yle / Raili Löyttyniemi

Många finländare har bokat sista minuten-resor under de senaste veckorna. Orsaken är regnet som hållit i sig i de senaste veckorna.

Anna-Maria Mettin, chef för digital försäljning och marknadsföring på Resebyrån TUI bekräftar för STT ett uppsving bland sista minuten-resor.

Finländarna bokade resor flitigare veckan efter midsommaren än under försommaren.

Fjolårets värmebölja har fått finländarna att vänta med att boka semesterresor för sommaren. På resebyrån Tjäreborg har man också sett en förskjutning i att boka resor.

– Eftersom vädret i Finland var så fantastiskt i fjol har man inte förhandsbokat resor lika mycket som tidigare. Man har väntat lite för att se vilken riktning årets finska sommar tar, säger Jessica Virtanen, produktchef på Tjäreborg.

Vanligtvis ökar bokningarna av sista minuten-resor något efter midsommar, oberoende av vädret. Men visst bokas fler resor anefter att vädret förändras, menar Virtanen.

– Orsaken till att det är populärt att boka resor efter midsommar är att mångas semester inleds då. Då vaknar också de sista upp och funderar ifall de ska stanna i Finland eller åka utomlands, förklarar Virtanen enligt STT.

Grekland populärast, Turkiet gör comeback

De populäraste resmålen bland finländarna är fortfarande Grekland och dess öar. Bland öarna står Rhodos och Kreta högt i kurs. Också Cypern, Kroatien, Spanien och Bulgarien hör till favoritresmålen.

Turkiet ser ut att göra comeback bland resmålen, Mettin på TUI berättar att finländarna bokat 15 procent fler resor till Turkiet jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Då det kommer till just sista minuten-resor är det ofta tillgängligheten som styr. Man åker dit det finns resor kvar.

– Eftersom Grekland är så populärt förhandsbokar många sina resor dit vilket innebär att det inte finns lika många sista minuten-resor kvar, säger Virtanen på Tjäreborg.

Enligt henne har det funnits många sista minuten-resor kvar till exempelvis Kroatien och Bulgarien.

I fall man vill åka iväg så snabbt som möjligt menar både Mettin och Virtanen att man tidigast kan hitta några ströplatser till nästa vecka. I augusti-september är reseutbudet större, enligt Virtanen.

85 procent av sommarens resor är redan sålda, säger Mettin. För Tjäreborgs del är ungefär 87 procent sålda.

Källa: STT

Diskussion om artikeln