Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Deutsche Bank avskedar 18 000 anställda under de kommande åren

Från 2019
Deutsche Bankin pääkonttori Frankfurtissa, Saksassa.
Bildtext Bankens huvudkontor i Frankfurt.
Bild: EPA

Den tyska bankjätten Deutsche Bank har meddelat om en omfattande omorganisering och stora nedskärningar.

Omkring 18 000 arbetstillfällen vid den tyska banken ska försvinna till och med år 2022. Dessa arbetstillfällen utgör ungefär en femtedel av bankens alla anställda.

Genom nedskärningarna strävar banken att minska på kostnaderna med sex miljarder euro om året. Deutsche Bank ska också minska på sin verksamhet som investeringsbank, med ökad lönsamhet som mål.

Deutsche Bank har ända sedan finanskrisen haft problem med lönsamheten. I fjol meddelade banken att 7 000 arbetstillfällen försvinner.

Bankens vd Christian Sewing ser på omorganiseringen som ett sätt att börja om från början.

- Det här är Deutsche Banks mest betydande förändring på tiotals år, säger Sewing i ett uttalande.

Sewing tror på att banken ska lyckas blidka aktieägarna med långsiktig avkastning och piffa upp sitt rykte i samma veva.

Pengatvätt och miljardböter

Banken har ända sedan finanskrisen kämpat med lönsamhetsproblem. I fjol förhandlade Deutsche Bank och den tyska banken Commerzbank om att slå ihop sig, men planerna gick om intet när det framgick att riskerna med fusionen samt dess kostnader vägde tyngre än fördelarna.

Förutom det här har bankens rykte fläckats av Panamadokumenten där det framgick att Deutsche Bank hjälpte sina kunder grunda firmor i så kallade skatteparadis där kunderna tvättade sina illegala pengar.

Banken har även fått flera avsevärda böteslappar för sin verksamhet. 2017 fick banken 590 miljoner euro i böter av USA och Storbritannien på grund av misstankar om pengatvätt i Ryssland.

2016 krävde USA Deutsche Bank på 12,2 miljarder euro för sin roll i finanskrisen i USA. Deutsche Bank utreddes då med anledning av tvivelaktiga värdepappersaffärer före finanskrisen.

När informationen om böterna offentliggjordes började kunder och finansiärer överge banken. Bötessumman kunde ha betytt ett slut för banken, men genom förhandlingar lyckades man få summan ner till 4,76 miljarder euro.

Diskussion om artikeln