Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norskmedlade Venezuelasamtal återupptas - nu på Barbados

Från 2019
Oppositionsanhängare deltog i en protest utanför UNHCR:s högkvarter i Caracas i fredags.
Bildtext Oppositionsanhängare deltog i en protest utanför UNHCR:s högkvarter i Caracas i fredags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Representanter för Venezuelas opposition och president Nicolás Maduros regering ska mötas i Barbados den här veckan. En del av oppositionen misstänker att Maduro bara utnyttjar den norskledda förhandlingsprocessen för att köpa tid.

Den norska regeringen meddelade på sin webbplats att förhandlingsprocessen återupptas. Enligt de norska medlarna ska parterna mötas den här veckan på Barbados "för att fortsätta arbetet med att "finna en förhandlad och konstitutionell lösning för landet".

Oppositionsdelegater och representanter för regeringen möttes för första gången i Oslo i slutet av maj, inom ramen för den process som startats under norskt beskydd ett par veckor tidigare.

Samtalen i maj ledde ingen vart och det ökade misstron bland många oppositionsanhängare som misstänker att regeringen bara utnyttjar samtalen för att förhala verklig förändring.

Så sent som i fredags försvarade Maduro den norskledda processen och utlovade "goda nyheter" under den kommande veckan.

President Maduro flandkerad av sin fru Cilia Flores och försvarsminister Vladimir Padrino under en militärparad som ordnades i fredags inom ramen för firandet av Venezuelas självständighetsdag.
Bildtext President Maduro flandkerad av sin fru Cilia Flores och försvarsminister Vladimir Padrino under en militärparad som ordnades i fredags inom ramen för firandet av Venezuelas självständighetsdag.
Bild: AFP / Lehtikuva
Oppositionsledaren Juan Guaidó (i mitten) deltog i en demonstration i Caracas på fredagen.
Bildtext Oppositionsledaren Juan Guaidó (i mitten) deltog i en demonstration i Caracas på fredagen.
Bild: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Samma dag sade oppositionsledaren Juan Guaidó att tiden aldrig är den rätta för att förhandla med "kidnappare, människorättsförbrytare och en diktatur". Tidigare har han ändå sagt att samtalen kan vara ett sätt "att få slut på venezolanernas lidande".

Förhandlingar är den enda lösningen?

Guaidó vill att förhandlingarna ska leda till att Maduro avgår. Oppositionen har länge krävt att det inrättas en övergångsregering fram till att man kan hålla fria val med internationell valövervakning.

Som ledare i nationalförsamlingen utropade Guaidó sig själv till interimspresident i januari i år och hans anspråk har erkänts av över 50 länder.

Maduro har fortsatt stöd av bland andra Ryssland och Kina och inga massprotester, västliga påtryckningar eller sanktioner har fått honom på fall än så länge.

- Oppositionen kan inte besegra regeringen, varken ensam eller med USA:s stöd, säger den venezolanska statsvetaren Jesus Castillo-Molleda till nyhetsbyrån AFP.

Så enligt honom och flera andra politiska bedömare har oppositionen ingen annan utväg än att försöka förhandla sig fram till val.

Publiken bar fram ett porträtt på nationalhjälten Simon Bolivar under fredagens militärparad i Caracas.
Bildtext Publiken bar fram ett porträtt på nationalhjälten Simon Bolivar under fredagens militärparad i Caracas.
Bild: EPA-EFE/Rayner Pena

Venezuela plågas av en hyperinflation och en ekonomisk kris som tvingat miljoner venezolaner i exil. FN uppskattar att sju miljoner invånare är i behov av akut humanitär hjälp.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln