Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Teater snart redo att slå upp dörrarna igen – "Känns fint att vi har lyckats genomföra renoveringen så att den lever upp till vår vision"

Från 2019
en leende kvinna ser in i kameran iklädd reflexväst och gul hjälm
Bildtext Marit Berndtson är administrativ chef vid Wasa Teater.

Den 5 augusti ska skådespelarna stå på scenen och repetera. Under veckorna fram tills dess pågår det sista intensiva arbetet med renoveringen som ska ta Wasa Teater in i framtiden.

Yle Österbotten fick en rundvandring inne i den anrika teaterbyggnaden.

Cirkelsågens ljud startar upp inne i det utrymme som ska bli den nya biljettkassan och fyller i ett ögonblick också hela foajén.

Här står Marit Berndtson, administrativ chef på Wasa Teater, med hjälm på huvudet och ler stort. Hon tycker först att det är svårt att säga vad hon är mest nöjd med, men bestämmer sig för att det är helheten.

- Vi har ju från teaterns sida haft en vision med den här renoveringen. Det känns fint att vi har lyckats genomföra renoveringen så att den lever upp till vår vision. Det är jag väldigt nöjd med.

Ljuset strömmar in i öppnare utrymmen

I den visionen har det ingått att göra byggnaden öppnare och mera välkomnande.

- Och det tycker jag att man kan se redan nu att vi har lyckats med, säger Berndtson och visar med hela handen mot de nya glasfönster som satts in i fasaden mot Kyrkoesplanaden.

en vy ut ur ett stort fönster i övre hörnet av ett högt rum
Bildtext Under renoveringen har man öppnat upp byggnaden med flera nya glaspartier, här i en del av den utbyggnad som gjorts mot innergården. Utrymmet kallas Glaset och ska rymma en servering främst tänkt för den publik som besöker teaterns andra scen, Vasallen.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Ljuset strömmar in i det utrymme som var restaurang Ernst för drygt 20 år sedan och sedan gjordes om till teatersalong. Nu är studioscenen riven och restaurangen får åter ta samma plats som den ursprungligen haft.

Från restaurangen är det delvis öppet ut mot foajén, som även den blivit rymligare. Garderoben och toaletterna har nämligen fått plats där teaterhuset byggts ut med en del som vetter mot innergården.

en ritning över en teatersal hänger över ett trappsteg på en stege
Bildtext Än så länge fylls huset av byggmateriel och ljudet av flitigt arbetande yrkesfolk och deras verktyg. Men redan om några veckor ska allt vara klart.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

En central del av visionen har också varit att göra huset mer tillgängligt och nu finns en ny handikappanpassad ingång så att alla besökare kan anlända till teatern via entrén på Sandögatan.

Fler platser i salongen

Trots att studioscenen nu är historia kommer teaterns verksamhet inte att krympa - tvärtom, säger Marit Berndtson då vi tar trappstegen upp mot andra våningen.

Precis som förr är det här man hittar stora scenen.

en halfärdig läktare i en teatersal
Bildtext Den stora teatersalongen kommer att rymma en publikmängd på 330 personer. Ovanför stolsraderna längst bak har man placerat en läktare.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Tack vare stora förändringar som gjorts med ljud och ljus, med transport och förvaring av kulisser, kommer man att betydligt snabbare än förr kunna byta ut dekor och smidigt variera mellan olika föreställningar på samma scen.

- Vi kommer alltså framöver att kunna erbjuda en klart mer varierande repertoar, säger Berndtson.

en trappa som leder upp till övre våningen med en byggnadsställning framför
Bildtext Ljus strömmar in från nya stora glasfönster ut mot Kyrkoesplanaden. Den nybyggda trappan leder till läktarplatserna.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Det här är en del av det som är nödvändigt för att teatern ska överleva i framtiden, tror Berndtson. Samtidigt har man sett till att få in något fler sittplatser i salongen.

Stora scen kan framöver ha en publik på 330 personer, nästan 50 fler än före renoveringen.

Det här har blivit möjligt tack vare en ny läktare som byggts in ovanför raderna längst bak i salen.

Tuff ekonomi

Att teatern också framöver framgångsrikt säljer biljetter är centralt med tanke på att renoveringen dragit över budget.

En första uppskattning låg på sex miljoner euro, en summa som har justerats av ägarkommunerna flera gånger.

en kvinna med hjälm och reflexväst står med ryggen till kameran och ser ut över en teatersalong under renovering
Bildtext Marit Berndtson glädjer sig åt att renoveringen väldigt långt följer den vision som man haft på teatern.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, eller Söfuk, godkände i den senaste justeringen en budget på 7,5 miljoner.

- Och inom den ramen håller vi oss, säger Marit Berndtson.

Statligt stöd, ägarkommunernas andel och en hel del extern finansiering från allt från fonder till privatpersoner täcker ändå inte hela den summan. Ungefär en halv miljon euro tvingas teatern stå för själv.

- Det blir naturligtvis högre krav på oss i vår verksamhetsbudget, så vi måste ju anpassa oss till det. Det är teatern som via verksamheten betalar det här så nog är det klart att vi står inför utmaningar. Men utmaningar är till för att lösas.

Marit Berndtson står på den nybyggda läktaren, blickar ut över salongen mot stora scenen och konstaterar att det inte är helt fy skam.

en rastaurangsal under konstruktion
Bildtext Bardisken står redan på plats i nya restaurang Ernst. Ser du trådarna som hänger i taket? Här ska man hänga en mytomspunnen kristallkrona som senast kunnat beundras i teaterhuset i slutet av 1990-talet.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

- Det är fina platser här uppe, något annat kan man inte säga.

Den 21 september slår Wasa Teater upp portarna igen. Då blir det premiär för jubileumsmusikalen Spelman på taket. I november är det hundra år sedan teatern grundades, vilket firas med en jubileumsfest.

Diskussion om artikeln