Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Molly Sandén med ny musik till Allsången: ”Mäktigt att det plötsligt inte handlar om mig”

Från 2019
Molly Sandén med knuten näve.
Bildtext Molly Sandén.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Molly Sandén kommer till årets fjärde Allsång på Skansen. Med ny skiva ute har hon fullt av låtar hon vill framföra både för publiken på plats men också för tv-tittarna. Stora delar av sommaren kommer hon att tillbringa i turnébuss.

Att Molly Sandén uppträder på Allsången har blivit mer regel än undantag de senaste åren. Men så är det också en tradition som följt med sen barnsben.

- Det känns jättebra, det är ju lite av en tradition. Man har ju tittat under sin uppväxt med hela familjen på sommarstället. Man har vridit ut tv:n till altanen så man kan sitta utomhus och kolla. Det har funnits med mig hela livet.

Med nya skivan ”Det bästa kanske inte hänt än” i ryggen ser hon nu fram emot att möta publiken. Att verkligen får ge låtarna till publiken och få respons på allt det jobb man lagt ner.

- Jag skriver så mycket, det är som en dagbok nästan. Det här är bland de första gångerna jag får köra de här låtarna i tv.

- Det är nu man får fira. När man har jobbat med de här låtarna och de här känslorna under en längre period och nu får se publiken stå och sjunga med i texterna. Helt plötsligt handlar det inte om mig utan utom om dom. Det tycker jag är det mäktigaste med musik. Det här mötet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen 2019 - Molly Sandén - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Får hon själv välja allsång till kvällens program så lär det bli snabba och glada låtar som gäller. Mest för kontrastens skull.

- Eftersom jag själv sjunger väldigt mycket sorgliga, lugna låtar, så gillar jag allsånger som drar igång publiken. Som är gladare, lättare och ösigare. Typ ”En jävel på kärlek” eller ”Ooa Hela Natten”. Där behöver man inte gå in i en känsla utan man kan bara springa runt och ha kul.

”Jätteköttig sommarturné”

Vill du höra Mollys Sandéns låtar live så gör i alla fall hon sitt yttersta för att du inte skall bli besviken. Hennes två konserter i Finland blev inhiberade i sista stund men i övrigt är hennes plan är att ligga på vägarna och uppträda genom hela sommaren.

- Jag har en jätteköttig turné som jag åker ut på och bor typ i turnébuss hela sommaren. Så om någon vill komma och fira olycklig kärlek och dansa bort alla problem så är man väldigt välkommen.

Hon har varma minnen från tidigare konserter i Finland.

- Jag tycker finländska publiken är så otroligt varm och bjuder väldigt mycket på sig själv. Jag har aldrig haft en dålig konsert i Finland. Det finns en skön attityd. Man är inte rädd att ta plats, jubla eller dansa och det känns som att man släpper loss lite mer.

Vid sidan av turnén hoppas hon också hitta lite lugn och ro på sitt sommarställe på Öland, en plats som hon håller väldigt kär.

- Det är min lugna plats. Jag har aldrig haft en trygg plats som jag har återkommit till i hela mitt liv förutom stugan där. Så det att bara få sitta på stranden, att vara i den miljön och det lugnet, det är min bästa sommarsysselsättning.

Är det något du brukar göra för innan du går upp på scen.

- Det klassiska, att man vill känna i kroppen att man är med. Man gör några upphopp, armhävningar eller nåt. Sen är det ju att ta ett djupt andetag och gå in i låten, den känslan som låten har, för att kunna sända ut rätt budskap.

Förberedelserna inför kvällens Allsång är troligtvis i full gång. Till programmet kommer också Ann-Louise Hanson, Bishara och Lamix.

Ann-Louise Hanson.
Bildtext Ann-Louise Hanson.
Bild: SVT / Janne Danielsson
Bishara med Stockholm i bakgrunden.
Bildtext Bishara.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 25.6.2019. Här kan du läsa mer om årets artister. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.
Sändningen refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.