Flera nya streamningstjänster på kommande - hur många är du beredd att betala för?
Utbudet av olika streamningstjänster för filmer och tv-serier lär öka inom en nära framtid.
Yle rapporterade redan tidigare i år att de internationella bolagen Apple, Disney, NBC Universal (ägs av Comcast) och Facebook planerar att lansera sina egna streamningstjänster. Enligt The Guardian kommer också bland andra WarnerMedia att grunda nya streamningstjänster.
För de etablerade film- och tv-bolagen verkar det handla om att de vill nå publiken utan att behöva dela på inkomsterna med mellanhänder. Apple och Facebook är nyare namn på den här marknaden, men satsar trots det också på att producera eget innehåll.
Det kan alltså bli dyrare för den som vill följa med alla tv-serier det snackas om, så länge som den ökade konkurrensen inte lyckas tvinga ner streamningstjänsternas avgifter tillräckligt mycket.
Hanne Bruun är professor i medievetenskap vid Aarhus universitet i Danmark. Hon berättar att folk för tillfället spenderar en hel del på tjänster för bland annat film och tv, inklusive traditionella tv-kanaler.
- Det kan finnas rum för lite till, men det finns en gräns för hur mycket pengar man vill spendera på audiovisuellt innehåll.
Enligt Bruun kan streamningstjänsterna bli tvungna att hitta sina egna nischer.
Hon tror att utvecklingen på marknaden för streamningstjänster antagligen kommer att spegla den traditionella tv-marknaden.
- Den är också full av nischkanaler och kanaler riktade till särskilda publiker.
Hon gör också jämförelser med musikbranschen, där det redan finns streamningstjänster riktade till olika genrer.
Bruun tror inte att internationella mediebolag kommer att kunna visa de filmer och tv-serier de producerar uteslutande på sina egna streamningstjänster. Hon ser det som en utopi i branschen.
- Det kommer aldrig att ske.
Bolagen är konkurrenter, men de är också mer eller mindre beroende av varandra, anser hon.
- Om de vill tjäna pengar så måste de samarbeta på olika sätt, även om de vill hålla kvar sitt eget innehåll så långt det är möjligt.
Public service klarar sig bra i konkurrensen
Enligt Bruun kommer konkurrensen att vara hård vad gäller att få tag på attraktivt innehåll, både för streamningstjänster och traditionella tv-kanaler.
- Det är såklart en stor fördel för en del av dessa “Hollywoodjättar” att de har sina egna produktionsbolag och är vana vid att sälja en sådan här produkt internationellt.
Hon tror att de nuvarande tjänsterna i Norden har en stark position. Hon lyfter fram både Netflix och traditionella tv-bolag som viktiga aktörer på marknaden.
- Jag tror att mediebolag i våra länder har en fördel i att de producerar mycket själva på våra nationalspråk.
Bruun anser att ökad konkurrens kunde vara positivt för de nordiska public service-bolagen.
- De försöker också konkurrera om publiken och klarar sig bra i många avseenden.
Hon tycker att de kommersiella tv-kanalerna står inför lite större utmaningar.
Streamningstjänsten Netflix ser inte ett hot i nya konkurrenter. Enligt Lina Brouneus, direktör för licensiering och samproduktioner för Nordeuropa på Netflix, har marknaden utrymme för flera olika aktörer.
Brouneus tycker att alla streamningstjänster har någonting särskilt att erbjuda. Hon säger att Netflix strävar efter att erbjuda "något för alla" och inte fokusera på en viss nisch.
Enligt Gitte Laurell, chef för Yle Arenan, är nya streamningstjänster ingen orsak till oro för Yle Arenans del. Hon säger att Yle Arenan har en unik roll och att de andra streamningstjänsterna inte är renodlade konkurrenter.
- Arenan samlar så mycket. Det är inte bara filmer och dokumentärer. Vi har hela det public service-utbud som Yle står för, säger hon.
