Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fyrabarnspappan Johnny Holmström lockar barnen i Tolkis att spela fotboll: "Fotbollsplanen är mitt andra hem på sommaren"

Från 2019
Johnny Holmström vid Tolkis fotbollsplan
Bildtext Fyrabarnspappan Johnny Holmström bor på fotbollsplanen i Tolkis på somrarna.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Tolkis är området i Östnyland med den största andelen barnfamiljer. Det här syns bland annat i två fullsatta skolor och inom den aktiva juniorverksamhet som finns inom Tolkis bollklubb.

Johnny Holmström är född och uppvuxen i Tolkis och har bott där merparten av sitt liv. I dag bor han där tillsammans med sin fru och deras fyra barn.

- Vi trivs bra här. Här är nära till allt och det viktigaste är att det är lugnt och nära till naturen.

Holmström berättar att även servicen är bra. Bara daghem och matbutik fattas.

- Här finns två skolor och så förstås fotbollsplanen som är mitt andra hem på sommaren. Därtill så har vi tennisplan och så har vi havet bara ett stenkast ifrån. Här finns det viktigaste som behövs och så förstås bra förbindelser.

Här finns det viktigaste som behövs och så förstås bra förbindelser

― Johnny Holmström

I Svenska Yles demografisatsning, som gjordes tidigare i sommar, framkommer att Tolkis är det område i Östnyland där det bor flest barnfamiljer.

Att det bor många barnfamiljer i Tolkis var ingen nyhet för Holmström. Det som ändå förvånade honom var att Tolkis är det ställe där det bor flesta barnfamiljer i hela Östnyland.

- Det är så till vida kanske en liten överraskning att det inte finns något annat område i Östnyland som skulle ha lika mycket barn. Men jo, barn finns här nog!

Det här syns bland annat i de två fullsatta lågstadieskolorna och genom den aktiva juniorverksamhet som finns inom Tolkis bollklubb.

”Inom idrotten finns inga språk”

Johnny Holmström är själv mycket aktiv inom bollklubben och fungerar till exempel som lagledare för laget med barn födda 2008.

Hans eget intresse för klubben kommer från hans föräldrar och av den långa kultur av att vara med i föreningsverksamhet som finns i Tolkis.

- Visst är det föräldrarna och den äldre generationen som har fört mig till planen och nu förstår jag inte att komma bort därifrån.

För drygt ett år sedan fick Tolkisborna glädjas över att sandplanen där de spelar fotboll fick konstgräs. Nu upprustas området ytterligare för skolornas ändamål; något som även gläder Holmström.

- Vi idrottstokiga Tolkisbor utnyttjar den här fotbollsplanen på kvällar och veckoslut så det är bra att den sätts i skick.

Konstgräsplanen i Tolkis.
Bildtext För drygt ett år sedan uppgraderades fotbollsplanen i Tolkis med riktigt konstgräs.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Att vara med i verksamheten är också ett sätt för Holmström att umgås med sina egna barn.

- När jag försöker hitta nya tränare till våra lag så brukar jag alltid säga att det här är det bästa sättet att lära känna sina egna och andra barn och se hur de egna barnen fungerar i grupp. Jag rekommenderar det varmt åt alla föräldrar.

Träning genast efter skolan

Vid skolstarten i höst startar en ny satsning inom Tolkis bollklubb. Satsningen går ut på att låta eleverna stanna kvar på träning efter skolan.

- I stället för att barnen åker hem från skolan och sen ska skjutsas till planen så tänker vi att vi tränar direkt efter skolan. Vi har hela två timmar tid så vi behöver inte hasta. Vi kan ta det lite lugnare och köra ett mångsidigare pass.

Det här är ett sätt att minska på föräldrarnas skjutsande till och från träningarna. Till träningar kommer elever från både Tolkkisten koulu och Eklöfska skolan.

- Tvåspråkighet har alltid varit viktigt här i vår förening. Finska och svenska blandas ganska friskt under våra träningar. Inom idrotten så finns inga egentliga språk; det är bollen som är det gemensamma språket.

8.7.2019: "Tolkis är den absolut bästa platsen man kan bo på" - hör Johnny Holmström motivera varför

20:11