Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Turistgrupper är portade från stadshusets toaletter - turistguide: "Det händer för lite och för långsamt"

Från 2019
Hertoalett med pissoarer och handfat.
Bildtext Toaletten i Helsingfors stadshus gapade tom.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Under flera år har turistguiderna i Helsingfors önskat fler toaletter för turistgrupperna. En del saker har blivit bättre, medan situationen försämrats på annat håll. Nyligen förbjöds stora turistgrupper från att använda stadshusets toaletter.

För två år sedan träffade vi turistguiden Erja Antell. Då var hon och många andra turistguider missnöjda med tillgången på offentliga toaletter runt om i staden.

Efter två år har situationen blivit bättre på vissa sätt. Men i andra sammanhang har det blivit sämre.

- I fjol togs det in anslag i budgeten för 10 nya offentliga toaletter, och det är inga småsummor. En toalett antas kosta 140 000 euro. Men när det gäller servicen för turister så görs det ändå för lite och för långsamt, säger Antell.

Hon är ordförande för föreningen Helsingfors Auktoriserade Turistguider.

Enligt Antell har man från stadens sida inte uppmärksammat turisternas behov när det gäller placeringen av nya toaletter. Det saknas tillräckliga faciliteter nära flera av de mest populära turistattraktionerna i staden.

En kvinna i mörka solglasögon sitter vid kajen på Salutorget i Helsingfors.
Bildtext Enligt Erja Antell har situationen med toaletter för turister i Helsingfors blivit bättre i vissa avseenden men det är för lite och händer för långsamt.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Även om guiderna har tillgång till kartor över centrum som visar var toaletterna finns så vill turisterna ändå gå till de populäraste sevärdheterna.

De populäraste platserna är inte alltid de där det finns gott om toaletter.

Exempelvis Tempelplatsens kyrka har stängt sina toaletter och det saknas kapacitet för alla turister som vill besöka kyrkan.

- En plats där det blivit bättre är Sibeliusmonumentet. Där har antalet toaletter fördubblats. Men fler skulle ändå behövas, enligt Antell.

Det känns något frustrerande att berätta för turister att vi har drickbart vatten och att staden är prydlig och snygg, samtidigt som det inte finns toaletter

Under sommaren beslöt också Helsingfors stadshus att stänga sina toaletter för turister. Orsaken var att de stora turistgrupperna orsakade för mycket oljud och störde övrig verksamhet i stadshusets utrymmen.

Maksuton yleisö wc:n opastekyltti Helsingin kaupungintalolla
Bildtext I stadshuset finns dessa skyltar på wc-dörren.
Bild: Antti Kolppo / Yle

- På stadshuset har vi gått in för ett nytt koncept där det ofta ordnas tillställningar och olika evenemang i aulan. Då kan det vara ett störande moment när det kommer in stora grupper turister, säger Sanna Forsström, marknadsföringschef på stadskansliet.

Under fredag kring klockan 12 var stadshusets aula helt tom, på både stadsbor och turister. Alla bås i toaletten stod tomma.

Däremot var det hög trafik vid den allmänna toaletten på Sofiegatan. När vi besökte den stod ett tiotal turister i kö. Flera turistgrupper kom också och anslöt sig till kön efterhand.

Varför kan inte turistgrupper få använda toaletterna när det inte är något program på gång i aulan?

- Juli är lite av ett undantag. I vanliga fall är det tillställningar i stadshuset nästan hela tiden, säger Forsström.

Sanna Forsström markkinointipäällikkö, Helsingin kaupunki
Bildtext Sanna Forsström, marknadsföringschef på stadskansliet.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Turistguide Erja Antell tycker att utvecklingen på många sätt går åt fel håll.

- Personligen kan jag förstå att stora turistgrupper kan vara störande och man har försökt reparera det hela. Bland annat genom att den allmänna toaletten på Sofiegatan har blivit gratis. Men de fem båsen som finns där på dam- respektive herrsidan ersätter inte de som finns i stadshuset.

Hon tycker att situationen inte går ihop med stadens strategi att vara världens mest välfungerande stad.

- Det känns något frustrerande att berätta för turister att vi har drickbart vatten och att staden är prydlig och snygg, samtidigt som det inte finns toaletter, säger Erja Antell.