Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Åkervinda är årets folkmusikinslag på Allsången: ”Känns jättekul, oväntat och spännande”

Från 2019
Åkervinda med sina blomsterkronor i håret.
Bildtext Åkervinda, från vänster Iris Bergcrantz, Linda Bergström, Lise Kroner & Agnes Åhlund.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Åkervinda susar in som årets folkmusikinslag i Allsång på Skansen. Vokalgruppen består av Linda Bergström, Lise Kroner, Agnes Åhlund och Iris Bergcrantz. Alla är jazzsångare i grunden men har också en kärlek till folkmusiken. Att uppträda på Allsången känns både oväntat och spännande.

Åkervinda vill med hjälp av improvisation och a cappellasång blåsa nytt liv i traditionella folksånger och framför allt berättelser om kvinnor genom historien.

Gruppens debutalbum Kära mor släpptes 2014 och har sedan dess turnerat i Sverige, Danmark, USA och Kanada. Ifjol kom gruppens andra album, Förgänglighet.

När Yle träffar Åkervinda under pressdagen inför säsongspremiären är det en sprallig kvartett som gläds åt möjligheten att få uppträda inför miljonpublik och samtidigt befinner sig lite utanför sin bekvämlighetszon.

- Det känns jättekul, oväntat och spännande eftersom vi aldrig gjort något liknande förut, säger Linda Bergström.

- För ungefär en halvtimme sen så gick det upp för mig och då blev jag lite nervös. Jag blev väldigt starstruck av Sanna Nielsen, erkänner Agnes Åhlund.

- Jag är ju från Danmark så jag vet ju ingenting om nånting. Så jag gick fram till Carola och sa: vem är du? Jag tror hon tog det okej, skrattar Lise Kroner.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kronorna alltid med

På frågan om det finns någon ritual de har kring sina framträdanden så pekar alla i gruppen mot sina huvuden. De stora blomsterkransarna i håret passar inte bara in under Allsången utan är en viktig del av gruppens samtliga framträdanden.

- En gång så glömde vi kronorna i Norrköping och vi skulle spela i Malmö. Det blev katastrofalt, berättar Linda. Det kändes väldigt naket. Så kronorna och en stämgaffel, sen är vi hemma.

Binder ni kronorna själva?

- Ja, dom är av plast så de håller länge, avslöjar Agnes.

- Sen brukar vi göra en liten ”holy circle” när vi samlar energi innan framträdanden, berättar Iris Bergcrantz.

Att titta på Allsång på Skansen har inte varit någon stark tradition för medlemmarna i Åkervinda. Men absolut ett program som hela tiden funnits med i bakgrunden.

- Ja, förr minns jag att man alltid kollade. Det var tisdagsmusiken. Jag har missat det lite på senaste tid men nu har man ju en anledning och catcha up och se alla program i år i alla fall, säger Linda.

- Det är sommartradition, konstaterar Agens och får medhåll av Iris

- När man slår på tv:n och märker att det är på så brukar jag också fastna, för det är ändå väldigt mysigt.

När Åkervinda uppträder i årets femte Allsång på Skansen bidrar också Sven-Ingvars, Imenella och Smith & Tell till stämningen.

Smith & Thell tillsammans med programledare Sanna Nielsen.
Bildtext Smith & Tell, här tillsammans med Sanna Nielsen inför Allsång på Skansen 2016.
Bild: SVT / Janne Danielsson
Imenella.
Bildtext Imenella.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Blickar framåt mot Frankrike och Finland

Åkervinda har några lugnare månader framför men ser redan fram emot höstens framträdanden.

- Då ska vi till Toulouse i Frankrike och då kommer vi att ha en liten turné i anslutning till det, men sommaren är lite lugnare, berättar Iris och Agnes.

Finland finns också med i planeringen när det gäller framtida konserter, även om inget är fastslaget.

- Vi har faktiskt pratat med en annan vokalgrupp om att göra nånting tillsammans, också en tjejkvartett. Så förhoppningsvis blir det nåt med dem i framtiden, berättar Linda

- Jag skulle gärna åka till Kaustinen, den stora folkmusikfestivalen ni har där. Den tycker jag vi ska till, avslutar Agnes.

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 25.6.2019. Här kan du läsa mer om årets artister. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.
Sändningen refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.