Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne tror att Centerns och De grönas gnabb minskar då regeringens arbete börjar på allvar

Från 2019
Antti Rinne
Bildtext Statsminister Antti Rinne (Sdp).

Den nya regeringens första veckor verkar ha präglats av gräl mellan Centern och De gröna. De har tagit ihop till exempel om skogsavverkningar, tidtabellen för när aktivitetsmodellen ska slopas och hur produktionsdjur ska behandlas.

Statsminister Antti Rinne (Sdp) är ändå inte bekymrad utan säger att atmosfären då man ser på regeringen inifrån verkar riktigt bra.

Rinne ser det inte som gnabb, utan enligt honom är man av olika åsikt eftersom man valts in i regeringen utgående från olika utgångslägen - och dessutom är man fortfarande ovan.

Centerns partiledarläge oklart

Redan under regeringsförhandlingarna gick vi igenom Centerns och De grönas olika åsikter.

Enligt Rinne kan också Centerns oklara partiledarsituation påverka riksdagsledamöternas ställningstaganden.

Rinne försäkrar att regeringen kommer att börja se mer enhetlig ut också utåt när arbetet väl kommer i gång på allvar.

- Regeringen möts och förhandlar hela tiden och där diskuteras de här sakerna. Jag tror att den här stilen kommer att sluta då resan går vidare. Jag tror inte att regeringen i det långa loppet tar skada, säger Rinne.

Mera uppgifter om finländarna i al-Hol-lägret

Rinne berättar också att man fått mera uppgifter om finländarna i lägret al-Hol i Syrien. Han har diskuterat läget med statsministrarna i Sverige, Danmark och Estland.

Enligt Rinne måste det göras en detaljerad, individuell utvärdering av människorna i lägret.

- Jag konstaterar bara att uppgifterna om lägret preciseras dag för dag och beslut måste fattas på individnivå. Men finska staten utövar ingen offentlig makt på området.

Statsminister Rinne besökte i dag biblioteket i Riihimäki, där han berättade om regeringsprogrammet.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel "Pääministeri Rinne uskoo, että keskustan ja vihreiden välinen nokittelu vähenee, kun hallitus pääsee eteenpäin" skriven av Pirjo Auvinen och Markus Mäki.